Ca la noi, la nimeni – Sărbătorirea Zilei Naționale a României, gândind la viitor!

471
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Această unire românească n-ar avea nici o valoare dacă nu s-ar sprijini pe însăși conștiința noastră despre necesitatea ei, despre caracterul ei sacru, nezguduit, despre aceea că ea e astăzi, ceea ce nu înțelege o mulțime de lume, o condiție pentru existența însăși a poporului român.” – Nicolae Iorga

Cum spuneam, în comentariul de vineri, pe 1 Decembrie 2019, de Ziua Națională a României am sărbătorit, cu mic cu mare, scurgerea în crugul vremii a 101 ani de la Marea Unire. Prima după Centenarul împlinit anul trecut.
Pentru editorialul de vineri, m-a sunat și m-a felicitat bunul meu prieten octogenar Vasile Vulpe, neobosit iubitor de cultură, de neam și de țară. Un adevărat patriot, căruia urarea mea dublă „La Mulți Ani!, Românie. La Mulți Ani Românilor” i-a mers la suflet.
Spre regretul meu, nu am fost la Parada militară din Piața Arcului de Triumf. Sunându-l pe nepotul meu Alexandru Teodor Dinu să-i zic un sincer La Mulți Ani!, mi-a răspuns entuziasmat: „Tataie, sunt la Paradă!” Sunt mândru că-și iubește neamul și țara, iar fiica mea Oana Maria și ginerele Robert Marian Dinu l-au dus să vadă avioanele, tancurile și alte arme din dotarea militarilor români – prezenți în număr de 4.000 din partea MApN, Poliție, Jandarmerie, SRI. Alături de care au participat și militari din alte 21 de țări membre ale NATO. După Parada militară, fiecare a sărbătorit cu familia, cu prietenii așa cum și-au dorit. Și mai ales așa cum au putut.
Iarăși nu voi comenta unele imperfecțiuni de la Arcul de Triumf din Capitală ori de la Alba Iulia, unde s-a dus cuplul de comici vestiți Orban Ludovic și Rareș Bogdan. Doi lideri ai unui partid ce nu mai are nicio legătură cu vechiul și importantul partid al Brătienilor. „Sufletul României nu se poate manifesta decât în unitatea națională”, spunea cu înțelepciune Ion Brătianu, în anul 1853. Iar cei de azi, din nefericire, au uitat cu totul. Decât să trec în revistă vrute și nevrute, inclusiv știri false, mai bine să vă semnalez două inițiative politice lăudabile. Despre ambele am aflat, fie din site-ul www.DCNews.ro, fie din cel al Jurnalului Național, www.jurnalul.ro.
Prima veste bună și dătătoare de speranțe se referă la primul congres al formațiunii Alianța pentru Unirea Românilor(AUR), pe 1 Decembrie 2019, la Alba Iulia. Este vorba despre o alternativă reală la partidele existente, despre o nouă entitate politică. Lansată, cum aminteam, la Alba Iulia, în sala Casei de Cultură a Sindicatelor.
Obiectivele și ideologia Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) le găsiți pe site-ul amintit și încep cu fraza: „Protejarea familiei, reducerea taxelor, unirea românilor din Diaspora și din Țară, infrastructura, respectarea libertăților și a credințelor se numără printre prioritățile noii formațiuni. Programul politic este unul de sorginte conservatoare, care se revendică de la idealurile Unirii din 1918”.
Să privim tot ceea ce a fost de Ziua Naţională a României într-o notă optimistă. Deci AUR este o nouă formaţiune politică, al cărei Congres prin a avut loc la Alba Iulia. Un loc plin de semnificaţii. Tot duminică, pe Facebook, fostul ministru PSD Ilan Laufer a anunţat, într-un mesaj că, împreună cu apreciatul analist economic Alex Coita, ambii foşti consilieri onorifici ai fostului prim ministru al României, Viorica Dăncilă, îşi vor face un partid.
La mulţi ani, România! Este începutul mesajului adresat tuturor: Dragi prieteni, dragi români, dragi patrioţi şi continuă cu intenţia asupra cărora vor reveni. Iar eu vă voi ţine la curent.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here