Ca la noi, la nimeni – Sărbătoarea Unirii Principatelor, între patriotism real și festivism!

484
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română.”
Vers din Hora Unirii

Nici măcar nu ne-am așteptat că vorbele obraznice ale așa-zisului primar liberal (dezertat din Partidul Social Democrat!), Mihai Chrică (turnătorul fostului primar social-democrat al Iașiului, Gheorghe Nichita, căruia i-a provocat un dosar penal și pușcărie, ca să-i ia locul) – la vremea sărbătoririi a 153 de ani de la Unirea Principatelor Române, la 24 ianuarie 1959, pe atunci capitala culturală a actualei Românii – să fie lipsită de evenimente tensionate provocate.
Așa cum anunțase, George Simion, copreședinte al Alianței pentru Unirea Românilor, a mers la Iași, la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, însoțit de vreo 20.000 de membri ai AUR ori de simpatizanți, veniți din toată țara, au cântat cântece unioniste și patriotice, au flururat steaguri triucolore și au încins Hora Unirii în aplauzele tuturor.
Și, cum spuneam, cu toată opoziția primarului traseist Mihai Chirică, actual pretins liberal și fost social -democrat. Manifestarea în sine a fost superbă, vie și plină de sentimente patriotice întru cinstirea Unirii Principatelor Române. Ca și anul trecut, când însuși primarele Mihai Chirică a fost stropit cu iaurt de un nemulțumit că are salariul mult prea mic, și acum un individ a aruncat cu cerneală violetă pe obrazul liderului AUR George Simion.
Evident, jandarmii l-au reținut pe individ și pe soția acestuia, chiar dacă George Simion s-a șters de cerneala de pe obraz, continuând să cânte Hora Unirii, cerându-le jandarmilor să-l ierte pe individ pentru fapta lui, probabil pusă la cale de alții, și să nu-l amendeze.
Dacă anul trecut Mihai Chirică fusese stropit cu iaurt și n-a mai acceptat să intre într-o Horă a Unirii, George Simion – un patriot adevărat – a considerat că-i vorba de un incident minor și a continuat să joace Hora Unirii. Ca și cum nimic nu s-ar fi petrecut!
În aceeași Zi Națională, sărbătorirea Unirii Principatelor Române, petrecută cu 163 de ani în urmă, grație patriotismului oamenilor politici din Moldova și din Țara Românescă, s-a oficiat și omagiat evenimentul și la București.
Preș. Klaus Werner Iohannis a citit un text scris bine de consilierii săi, în fața platoului Monumentului Ostașului Necunoscut din Parcul Libertății, redenumit Parcul Carol, deși prințul Carol de Hohenzolern a fost adus în București abia după ce a fost detronat Domnitorul Alexandru Ioan Cuza. S-au strâns și la București sute de oameni, deși Capitala este sub cod roșu, rata de infectare cu SarS-CoV – 2 depășind 9,5 la mia de locuitori.
Totuși, Mica Unire nu s-a făcut pe calea armelor, ci printr-o alegere înțeleaptă și pașnică a aceluiași Domnitor – în persoana lui Alexandru Ioan Cuza – în ambele Principate: Moldova și Țara Românească.
Încât, mi se pare total nepotrivită alegerea locurilor pretins festive: Monumentul Eroului Necunoscut și, mai apoi, vizita președintelui Iohannis și a prim-ministrului Nicolae Ciucă, ce-i drept, General în rezervă, la Muzeul Militar.
Aceeași doi corifei și puternici ai zilei se presupune că ar fi discutat și probleme privind apărarea României, miercuri fiind convocat un CSAT, din pricina pericolului invaziei armatei Federației Ruse asupra Ucrainei.
ION PREDOȘANU

P.S. Se fac tot felul de presupuneri: ba că președintele Franței, Emmanuel Macron ar trimite militari în România, ba că și președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, ar face același lucru, cu vreo 7.000 de militari americani. Dar nici CSAT-ul nu s-a întrunit, iar fără aprobarea Parlamentului, aflat în vacanță, așa ceva nu se poate! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here