Ca la noi, la nimeni – Săptămâna orbilor

240

O să lăsăm la o parte telenovela fără de sfârşit a Cazului firmei Hexi Pharma, ajunsă la punctul culminant prin dispariţia patronului ei Dan Alexandru Condrea. Una la concurenţă cu fosta dispariţie a Elodiei şi a lui Codruţ Marta, fostul şef de cabinet şi păstrător de secrete al escrocului Sorin Blejnar. Jefuirea banului public are asemenea nume, excepţie făcând avocata Elodia Ghinescu. Urmează o săptămână în care nehotărâţii şi mai ales hotărâţii din grupuri de interese se vor uni pentru a-şi pune ca primari pe cine vor muşchii lor!
Duminica viitoare vor fi alegerile locale într-un singur tur, aşa cum vrut-au PSD şi vechiul PNL. Ar putea fi o greşeală, dar asta-i legea. Între timp, vechiul PNL s-a băgat într-o fuziune încă neterminată cu PDL, sub papucul căreia se află, iar noul PNL este membru al Partidului Popular European. Unul total nepopular. Decontul îl vor vedea la alegerile locale şi, mai ales, la cele parlamentare. În toamnă.
La o cafea, consilierul local al comunei Peştişani – Corneliu Nicolcioiu, poate singurul liberal adevărat, fost copreşedinte al organizaţiei locale a noului PNL, schimbat din funcţie la intervenţia dură şi nedemocratică a unui Agamiţă Dandanache de la PDL, Dan Vâlceanu, m-a întrebat de ce nu s-a vorbit pe 24 mai despre înfiinţarea PNL. Ce-i drept, nici la Bucureşti şi nici în Gorj, nimeni nu şi-a adus aminte că la 24 mai 1875 s-a fondat Partidul Naţional Liberal. Condus de Ion C. Brătianu şi Constantin Rosetti, participanţi la Revoluţia de la 1848 din Ţara Românească. N-am avut ce să-i răspund, din moment ce distrugătorul Crin Antonescu, strunit din umbră de Traian Băsescu, a spart USL-ul. Iar apoi, din demisie în demisie l-a adus la cârma PNL pe actualul preşedinte Klaus Iohannis, care numai liberal nu este!
PNL-ul de acum nu mai poate vorbi de vreo doctrină liberală, dar m-aş fi aşteptat din partea ALDE, condusă de timoratul Călin Popescu Tăriceanu, speriat până peste poate de „Partidul DNA”, să spună ceva. Cât despre Preşedintele ALDE Gorj, Senatorul Dian Popescu, n-aveam şi nu am vreo speranţă. El a fost şi este un controversat om de afaceri, condamnat cu suspendare şi nimic mai mult.
Numai că „Partidul DNA” are ca principală ţintă PSD-ul! Cu toate acestea, lumea ce va merge la urne s-a mai deşteptat şi nu crede o iotă în actualul Nou PNL şi nici în Guvernul Cioloş, susţinut doar de preşedintele Klaus Werner Iohannis, de PNL, de Bruxelles şi de Statele Unite ale Americii. Reacţia la ofensiva „Partidului DNA” asupra PSD este exact inversă. Cazul Bucureştilor este elocvent.
La Peştişani, şi probabil nu numai aici, foarte mulţi membrii ai Noului PNL – fie vechi liberali şi foarte mulţi PDL-işti – au dezertat, culmea, la PSD. Pur şi simplu, aşa-zisul PNL nici nu realizează în ce cloacă a intrat. Una fără ieşire. Copreşedinţii presupusului PNL – Alina Gorghiu şi Vasile Blaga – vor fi obligaţi să-i dea demisia după insuccesele de duminica viitoare şi după alegerile generale. Dacă-i adevărat că fostul ultim preşedinte al adevăratului PNL, Crin Antonescu, excelent orator şi om politic până la cascada de demisii, se va retrage din politică nu-i a bună.
Se întrevede un fiasco total al Noului PNL şi, bănuiesc, firimituri din el vor face o grupare în Jurul Mişcării Populare în detrimentul României. Care Românie a avut, în cei 141 de ani ai PNL, nu mai puţin de 30 de guverne liberale, ce au contribuit la modernizarea ţării. Pentru Gorj, dintre toate, cel mai bun guvern liberal a fost cel condus de Gheorghe Tătărescu.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here