Motto: „Granița dintre posibil și imposibil e extrem de fragilă; și ea nu poate fi trecută în genunchi.” – Octavian Paler
Foarte multe dintre deciziile urgente, mă refer la cele de pe agenda Coaliției pro-europene, adică de guvernare, au tot fost amânate. Așa se face că încă nu avem un Proiect de Buget pe anul 2025, nu avem desemnat candidatul unic la alegerile prezidențiale din luna mai, încât se precipită lucrurile și în această săptămână apreciată de noi ca fiind una decisivă, să fie luate și făcuți pașii pe care nu i-am realizat la vremea lor.
CANDIDATUL CRIN ANTONESCU NU ESTE SINGURUL CARE VA FI SUPUS SONDAJELOR. Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a stabilit, după cum am mai anunțat, datele noilor alegeri prezidențiale pentru zilele de 4 și 18 mai 2025, practic la jumătate de an de la scrutinul anulat, cel din luna noiembrie 2024. A fost reconfirmată susținerea pentru candidatul comun Crin Antonescu, însă decizia nu este definitivă. Și, oricum, desemnarea lui Crin Antonescu trebuie aprobată de forurile de conducere ale celor trei partide ale Coaliției pro-europene.
Numai că, pe lângă Crin Antonescu, vor fi testate în sondajele din următoarele două săptămâni mai multe variante de posibili prezidențiabili.
Sunt vizați, de către PNL, Ioan Aurel Pop – președintele Academiei Române, Ilie Bolojan, președinte interimar al PNL și președinte al Senatului, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, și Emil Hurezeanu, ministrul de Externe al României.
VICTOR PONTA, ATACURI ÎN RAFALĂ LA CRIN ANTONESCU! Partidul Social Democrat îi va lua în calcul pe Sorin Grindeanu, Marcel Ciolacu, președintele PSD, Prim-ministru al României, și Victor Ponta, deputat PSD de Dâmbovița, fost premier și ex-prim-ministru. Acesta din urmă l-a atacat în mai multe rânduri, ultima dată miercuri seară, pe Crin Antonescu, spunând că „nu are nicio șansă să intre nici măcar în turul al doilea” al alegerilor prezidențiale din luna mai.
Astfel că, abia la finalul lunii ianuarie 2025, liderii Coaliției ar putea valida un candidat comun.
Surse politice de la vârful Coaliției spun că decizia în ceea ce-l privește pe Crin Antonescu, scuze că mă repet, încă nu este definitivă și, în cazul în care acesta va obține în sondaj un scor slab, iar liderii Coaliției ar ajunge la concluzia că nu are șanse la cursa prezidențială, atunci este foarte posibil să se schimbe candidatul comun sau chiar să se meargă cu candidați separați. Ceea ce ar fi, evident, o imensă greșeală, după opinia mea.
CONFLICT MOCNIT? În conducerea Partidului Social Democrat există, se pare, un conflict mocnit, iar varianta Crin Antonescu a fost doar una de tergiversare a acestei crize politice, pentru că există în continuare o tabără care vrea ca PSD să aibă un candidat propriu pentru Palatul Cotroceni și chiar să-l susțină pe mai departe pe marele perdant al alegerilor anulate, din 24 noiembrie 2024, Marcel Ciolacu.
ION PREDOȘANU