Ca la noi, la nimeni – Șansele României, neșansa Austriei!

992
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Dă, Doamne, austriecilor mintea cea de pe urmă a românilor.”
Parafrază după un vechi proverb românesc

Mult prea obișnuiți să lăsăm rezolvarea unor importante probleme pe ultima sută de metri, au trecut vreo 11(unsprezece) ani și, noi, credeam că ne-am făcut temele pentru aderarea României la selectul Spațiu Schengen. Și iată că nu-i tocmai așa. Ne-am temut tare de faptul că Olanda nu ne vrea, au urmat dialoguri diplomatice cu primul ministru al Olandei, care-a și efectuat a vizită în România, făcând și o vizită la poligonul de la Cincu, însoțit de președintele Klaus Werner Iohannis și de prim-ministrul Nicolae Ciucă. N-a fost suficient, iar două echipe de ezperți olandezi au venit să vadă la fața locului dacă îndeplinim condițiile tehnice și practice pentru aderare. Olanda s-a convins și a renunțat la posibilitatea unui veto. La fel cum a procedat și Suedia, apărută între timp și ea ca țară neprietenoasă României.
AUSTRIA NU RESPECTĂ DECIZIILE CE! Dar, în mod neașteptat, și Austria a intrat între țările care contestă faptul că ne-am făcut datoria și i-am oprit pe migranții ce ajung pe meleagurile sale, chit că noi nu avem graniță comună cu Austria.
Cert este că abia în ultimele două săptămâni diplomația României, începând de la cel mai înalt nivel, și-a făcut datoria contactându-i pe omologii din Austria. Inclusiv Preș. Klaus Werner Iohannis a dialogat, pe această temă, cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer, la Atena și în Albania, fără a izbuti, totuși, să-i schimbe poziția. Și nici nu ar fi avut cum, din moment ce Cancelarul Austriei este primul demnitar european care i-a făcut o vizită, la Moscova, lui Vladimir Putin, după invazia Federației Ruse asupra Ucrainei. Mai apoi, cancelarul Austriei a discutat la telefon, preț de o oră, cu Putin, iar Austria importă și acum 80% din necesarul său de gaze naturale din Rusia.
În toată această vreme, europarlamentarii români și-au contactat colegii din Austria spre a le explica realitatea. Aflată în aceeași situație cu noi, Bulgaria, prin Guvernul de la Sofia a făcut greșeala să amenințe Austria cu contramăsuri.
Mai înțelept, și cu mult tact, prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, nu s-a repezit să facă același lucru ca vecinii de la sud de Dunăre. Ceea ce nu l-a împiedicat pe Nicolae Ciucă să aibă o reacție dură la adresa Austriei: „Practic, nu putem vorbi desprevo justificare reală în acest moment.”
Premierul Nicolae Ciucă apreciază că nu există nicio justificare reală pentru votul negativ al Austriei, privind aderarea României la Spațiul Schengen.
ROMÂNIA, ÎN AFARA FLUXULUI DE MIGRAAȚIE. „La acest moment, toate statele membre ne susțin în avansarea aderării, inclusiv Olanda și Suedia, cu excepția Austriei. Avem inclusiv susținerea fermă a Franței și Germaniei, reconformată la toate nivelurile. Referitor la Austria, putem afirma că am avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte: președintele Românei cu cancelarul Austriei, miniștrii de Interne și experții tehnici.
Datele, inclusiv de la instituțiile europene, confirmă că România nu se află pe fluxul de migrație care să genereze temeri. Practic, nu putem vorbi de o justificare reală în acest moment. Înțelegem cu toții că este nevoie de măsuri mai eficiente de răspuns, dar blocarea aderării României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria. Dimpotrivă, aderarea României va face Spațiul Schengen mai sigur, prin implicarea României care, după aderare va avea mai multe instrumente la îndemână, tot instrumentarul Schengen pentru a ajuta la controlul și contenirea acestui fenomen.
MERGEM PÂNĂ LA CAPĂT. Și ceilalți parteneri europeni, instituțiile europene, Parlamentul European(care-a votat de cinci ori pentru admiterea României în Spațiul Schengen, n.m. I.P.), Comisia Europeană, statele membre, împărtășesc această evaluare și au comunicat asta în discuțiile cu Cancelarul Karl Nehammer și cu ministrul de Interne Karner.
Un lucru este cert, suntem hotărâți să mergem până la capăt, inclusiv prin a cere un vot pentru România în Consiliul JAI de mâin e(adică azi, 8 decembrie, n.m. I.P.). Stare actuală de incertitudine nu mai poate continua.
Dacă România mai are șanse, fie ele cât de mici, ei bine, Austria riscă să se facă de rușine!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.