Ca la noi, la nimeni – Salvaţi pădurea, nu doar pădurarii!

1047

Ne aflăm într-o aşa-zisă dilemă parlamentară. Se pune problema ce salvăm? Pădurea României sau pădurarii? Practic, Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor a început dezbaterile pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 51/2016. Este vorba despre o ordonanţă care a majorat amenzile până la 30.000 de lei şi prevede confiscarea utilajelor de transport în cazul constatării contravenţiilor silvice. Culmea este că la dezbaterile din Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, reprezentantul ROMSILVA lua apărarea pădurarilor pe motiv că ar pleca din sistem. Din pricină că nu mai pot să fure, în realitate.
Chiar dacă apărătorii aceste OUG nr. 51/2016 spun că această majorare, de fapt o modificare legislativă, a dus la scăderea cu 80% a tăierilor ilegale, ROMSILVA şi sindicatele pădurarilor arată că ordonanţa trebuie respinsă sau modificată, întrucât ea este foarte severă şi pentru o căruţă de lemne de foc se poate da amenda maximă. În plus, silvicultorii afirmă că s-a constatat aplicarea abuzivă a amenzilor uriaşe. Într-un interviu pe această temă, Bogdan Micu – un tânăr antreprenor român genial – a creat pentru Ministerul Mediului un sistem asemănător cu Big Brother pentru pădurile României. Sistemul a început ca o iniţiativă a fostului ministru PSD al Mediului, Doina Pană, şi s-a perfecţionat anul trecut cu o aplicaţie la care poate avea acces oricine doreşte şi se pricepe la Internet. Ca programator IT, Bogdan Micu s-a oferit ca voluntar să creeze pentru Ministerul Mediului, încă de pe vremea Guvernului Ponta, continuându-şi proiectul în timpul Guvernului Cioloş.
Eficienţa acestui sistem global denumit SUMAL, mai ales prin aplicaţia sa www.inspectorulpadurii.ro, a creat panică în rândul hoţilor de lemn şi a marilor firme care profitau din plin de tăierile ilegale. Funcţionarea sistemului este reglementată printr-o Hotărâre de Guvern şi de o Ordonanţă de Urgenţă, ambele date de Guvernul Cioloş, în anul 2016, pe care lobbyştii marilor firme de prelucrarea lemnului le vor abrogate. Si zice că ar fi ajuns şi la Doina Pană, aceasta schimbându-şi poziţia. Bogdan Micu ştie cine susţine abrogarea HG nr. 1004/2016 şi a IUG nr. 51/2016, pornindu-se de la lobbyşti şi cu motivaţia susţinută de silvicultori, astfel încât, i-ar putea convinge pe parlamentari să ia o decizie nefastă, în defavoarea pădurilor României şi deci a intereselor naţionale!
Aplicaţia funcţionează încă de anul trecut, din luna iunie. Ideea a pornit, cum spuneam, de la Doina Pană, fost ministru PSD al Mediului în Guvernul Ponta, cea care a implementat şi aplicaţia uTraking, o aplicaţie pentru transportatorii de lemn. Aceasta era o aplicaţie doar pentru Poliţie. Exista Radarul Pădurilor, însă ideea lui Bogdan Micu a fost de a crea o aplicaţie „soră”, pe care o poate avea toată lumea.
Ca următor pas spre a întregi sistemul, s-a constituit www.inspectorulpadurilor.ro, website-ul ce arată tăierile de pădure şi dacă sunt legale sau nu. Website-ul este şi pentru populaţie, dar şi pentru Poliţie. Poliţia şi Garda Forestieră sunt foarte supărate că s-ar putea elimina acest sistem. De când s-a băgat Poliţia pe fir li s-au stricat afacerile hoţilor de lemn. Bogdan Micu susţine că totul a plecat de la un lobbyst, Cătălin Tobescu, de la Federaţia Proprietarilor de Păduri din România „Nostra Silva”, un om foarte bine plătit de marile firme ce se ocupă cu exploatarea ilegală a lemnului bun din România. Nu a lemnului de foc! Aceste mari firme au ajuns să importe lemn, întrucât nu mai au de unde să ia de la noi. Acest lobbyst se bate pentru ideea abrogării legilor ce stau la baza sistemului informatic. Ministerul Mediului nu a propus abrogarea, ci doar câteva mici modificări pentru personalul silvic.
Ion PREDOŞANU

1 COMENTARIU

  1. Citeste mai intii OUG81/2016, si apoi comenteaza. Unde s-a pomenit sa amendezi „fara numar”, si sa „confisti valoric”, material lemnos, inregistrat corect, doar pentru diverse vicii de forma, cu caracter subiectiv. S-a ajuns la aberatia de a cauta lemnul confisact valoric, in teren desi acesta are intrari legale in depozit. Aberatiile legale sunt generate de legislatia mai mult decit „stufoasa”, si nu mai stie nimeni cum sa procedeze lega. In loc sa se controleze defrisarile din Moldova, Maramures, Alba, Arges inspectorii fac exces de zel in zonele unde chiar nu se „se fura ca-n codru”. Amenzile aplicate de inspectori se regasesc in pretul de vinzare (450 lei/mc lemn de foc in Cernavoda, In Dolj, se arde lemn din Bulgaria. etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here