Ca la noi, la nimeni / Salariile mari ale demnitarilor, sursă de făţărnicie şi de sărăcie!

379

Taman în ultima zi ca prim ministru interimar, generalul de justiţie Gabriel Oprea a izbutit să se mânjească niţel cu miere, dacă tot rămăsese jupân peste produsele albinelor patriei. Şi a dat o Ordonanţă de Urgenţă prin care s-au triplat salariile preşedintelui României, al primului ministru şi al altor 46 de demnitari. Aşa de pildă, Klaus Iohannis, ca şef al ţării, abia o egalează pe abuziva Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care câştiga de pe vremea Guvernului PreşBăsescu-Boc o leafă de 22.000 de lei net!
Unul mai important ca altul pentru ţară. Doar nu putea să-l aştepte pe primul ministru Victor Ponta şi acesta să-l tragă niţeluş de mânecă pe Găbiţă Oprea, spunându-i că-s cam mari, iar el e preşedintele social-democraţilor.
Cam la fel s-au mărit şi cele ale magistraţilor, crezându-se că astfel nu vor mai fi tentaţi la şpăgi grase şi nu vor mai pune botul la nimic din ce nu li se cuvine. Cum s-ar zice, ar dispărea corupţia. Dar a naivii corupţie a învăţat să înoate şi în noile condiţii. Ca dovadă, procurori şi judecători sunt clienţi ai DNA !
Măsura n-at fi rea dacă o fi adevărat că, anterior, existau secretari de stat şi alţi funcţionari ministeriali cu vechime mare şi cu salarii barosane în comparaţie cu ale miniştrilor. Din acest moment, pentru că măririle se fac de la 1 august să acţioneze mai abitir ca niciodată răspunderea ministerială. Şi nu ca la magistraţi unde nu există nici un fel de răspundere în cazul erorilor judiciare. Iar statul numit România plăteşte anual zeci şi sute de milioane de euro numai pentru procesele pierdute la CEDO. Bani care, de fapt, se plătesc din taxele şi impozitele tuturor cetăţenilor români.
Dar ce ne facem cu ceilalţi aproape 1,2 milioane de salariaţi la stat, adică tot bugetari, care vor mai aştepta încă un an până vor simţi şi ei vreo mărire de salariu? Mă rog, despre mărirea salariilor demnitarilor prin Ordonanţă de Urgenţă, Victor Ponta n-a spus nimic şi a fost spectator neaşteptat la acea şedinţă de Guvern. Ultima prezidată de fostul prim ministru interimar. Cu nedisimulată făţărnicie, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut pe această temă o declaraţie de presă, în care zicea cum că „ a auzit de o asemenea intenţie a Guvernului”. Măi să fie? Cine oare să-l fi informat? Mai noul aliat Gabriel Oprea în „interesul naţional” al lor şi al UNPR? Sau Directorul SRI; Eduard Hellvig?
Oricum, nu-i a bună. Un profesor titular, cu o vechime de 30 de ani câştigă mai puţin de 2.000 de lei lunar, în timp ce un profesor cu o vechime de până la şase ani are puţin peste 1.200 de lei. Repet, numărul exact al bugetarilor este de 1.186.000, dintre care circa 923.000 au un salariu net sub 1200 de lei. În Sănătate, salariile mici fac să plece zilnic din România zece medici, potrivit unei statistici a Colegiului Medicilor.
Ion Predoşanu
P.S. În vreme ce preşedintele Klaus Iohannis participa pe şest la înscăunarea lui Mihai Răzvan Ungureanu, ca director al SIE, de Grecia nu se ocupa nimeni, motiv pentru europarlamentarul Victor Negrescu şi-a exprimat nemulţumirea la Bruxelles pentru lipsa de reacţie a preşedintelui Iohannis în problema situaţiei Greciei. Solicitându-i, de urgenţă, includerea temei pe agenda unei iminente şedinţe a CSAT, având în vedere riscurile la care se expune şi ţara noastră (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here