Ca la noi, la nimeni – Să învățăm bine lecția cutremurelor din Turcia!

988
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Viața este ca un joc de șah, la sfârșitul căreia regii și pionii intră în aceeași cutie”.
Miguel de Cervantes

Primul cutremur din Turcia, cu o magnitudine de 7,6 pe scara Richter s-a produs la ora 4:17 dimineața în provincia Anatolia, la 10 kilometri adâncime, fiind urmat de o altă replică și mai mare, de 7,8 pe scara Richter, fiind prima dată în istoria măsurătorilor seismice când replica este mai puternică decât primul cutremur. Catastrofa se întâmpla pe 7 februarie, și de atunci au mai apărut și alte replici. Un tânăr de 19 ani a supraviețuit sub dărâmături pentru că s-a așezat sub tocul unei uși, în plus mai avea cu el o pungă cu 12 măsline.
PIERDERI OMENEȘTI, DAR ȘI PIERDERI MATERIALE. Duminică după amiază, numărul deceselor depășise înfiorătoarea cifră de 28.000 de oameni nevinovați, care, aproape sigur, dormeau la acea oră din noapte.
Adana este orașul cu cele mai mari pierderi din Turcia, unde au purces cu mare repeziciune salvatorii turci, dar și din alte vreo 60 de țări – printre care și România – care au trimis salvatori și ajutoare umanitare. Până ieri, fuseseră scoși de sub dărâmături mii de oameni ce supraviețuiseră, ca printr-o minune Dumnezeiască, frigului de -10 grade Celsius, lipsei de hrană și de apă.
Intensitatea maximă a cutremurelor a fost violentă, dar insuficientă pentru a dărâma clădiri construite fără respectarea normelor de siguranță. O victimă a fost scoasă de sub dărâmături după 149 de ore, fiind singura în viață dintr-un bloc de 7 etaje, prăbușit complet. Salvatorul român, Locotenet-Colonelul Radu Marius a mărturisit că victima a fost cooperantă, dar salvatorilor români le-au trebuit 12 ore ca să-l scoată.
O MARE PROSTIE: NERESPECTAREA SIGURANȚEI ÎN CONSTRUCȚII. Ca o mare greșeală a autorităților turce esta faptul că s-a construit fără respectarea normelor de siguranță, 295.000 de clădiri fiind scutite de respectarea cu strictețe a acestor norme. Este și motivul pentru care, până duminică, fuseseră 113 arestări de antreprenori în Turcia, printre ei fiind și un antreprenor arestat pe un aeroport de unde dorea să fugă în Muntenegru. Este vorba despre un antreprenor ce construise un ansamblul rezidențial botezat nici mai mult nici mai puțin decât Casa Raiului! Toate aceste clădiri din ansamblul rezidențial Casa Raiului, fuseră date în folosință abia cu un an în urmă. Dezvoltatorii imobiliari sunt arestați după ce sute de clădiri s-au făcut praf și au produs numeroase victime. Printre ei se află numeroși oameni de afaceri dubioși. Printre ei, cum spuneam, și celș care încerca să se ascundă în Muntenegru. E frig în Anatolia, oamenii nu au unde să se ducă, stau în frig deși li s-au amenajat sute de corturi. Nu au apă, nu au hrană și nici îmbrăcăminte călduroasă. Sunt drame umane,e conomia Turciei este în criză și a mai venit și această nenorocire datorată cutremurelor. Pagubele materiale, cu siguranță, sunt imense dar încă nu pot fi cuantificate. Sunt orașe și localități mai mici unde n-a mai rămas nicio clădire în picioare.
CATASTROFALUL CUTREMUR DIN 1977. Va trebui să învățăm și noi, românii, din această cumplită nenorocire. România a avut un cutremur groaznic pe 4 martie 1977, cu magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter(după alții de 7,4 grade), având epicentrul în Vrancea, la circa 100 de kilometri adâncime, cu pagube materiale imense – de peste 2 miliarde de dolari – și care a costat economia centralizată a țării nu mai puțin de doi ani!
PERSONALITĂȚI DISPĂRUTE. Cele mai multe clădiri din București au căzut pe Bulevardul Magheru, Blocul Casata făcându-se praf și pulbere. Ca prin minune, locuind la etajul XI, au fost salvați poeta Ana Blandiana și soțul domniei sale, reporterul și prozatorul de mare talent Romulus Rusan.
La Hotelul Continetal, în spatele Bisericii Ruse, au murit regizorul de televiziune Alexandru Bocăneț, celebrul actor de comedie și dramă Toma Caragiu, la numai 52 de ani, împreună cu solista Doina Badea, de numai 37 de ani, artistă cu o voce inconfundabilă. Regretatul mare actor Toma Caragiu a fost găsit abia după 6 zile, eu fiind de față, împreună cu un alt mare actor de comedie Dem Rădulescu. Lui Toma Caragiu i s-au mai recunoscut doar ochelarii și câteva șuvițe de păr.
La acel cutremur și Gorjul a avut o mare pierdere. Celebra cântăreață de muzică populară gorjenească Filofteia Lăcătușu venise la București, spre a face niște filmări la Televiziunea Română. Și-a găsit sfârșitul, ca și ceilalți, în 4 martie 1977, la Hotelul București, de pe Calea Victoriei, din hotel n-a mai rămas decât un mare morman de moloz! Iată de ce, reputatul seismolog Mărmureanu recomandă ca Guvernul Ciucă să alcătuiască, de urgență, o Comisie de specialiști care să alcătuiască un program de consolidare a clădirilor bucureștene cu risc seismic ridicat.
DISPARIȚIA BULINELOR ROȘII. Fostul ministru și universitarul Nicolae Noica, supranumit „Ministrul Bulină Roșie” deplânge dezinteresul actualelor autorități din România în a pregăti țara în caz de dezastru, adică de calamitate naturală. Pe multe din clădirile marcate cu „Bulină roșie”, bulinele au dispărut pentru a putea locatarii să-și vândă mai ușor apartamentele!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here