Ca la noi, la nimeni – România (ne)educată sub decizia Curţii Constituţionale!

398

Ne-am fi aşteptat ca măcar în această săptămână să aflăm niscaiva noutăţi despre rezolvarea mult prea multelor cazuri ale bebeluşilor infectaţi cu bacteria E-coli. Aş, ţi-ai găsit! Miniştrii Sănătăţii şi Agriculturii s-au întrecut în declaraţii mincinoase, total nerealiste şi dăunătoare societăţii. Ba chiar, cel de la Agricultură a dat vina pe o firmă românească producătoare de brânzeturi Brădet, din Curtea de Argeş. Fără să se bazeze pe ceva clar, ducând-o spre faliment.
BILE ALBE, BILE NEGRE. Primul ministru, Dacian Cioloş, a scăldat-o şi apoi a plecat la Bruxelles pentru reuniunea Comisiei Europene privind gravele probleme ale migraţiei. Fusese mandatat de însuşi preşedintele Klaus Iohannis să reprezinte România, nefiind prea limpede dacă avea nevoie şi de aprobarea Parlamentului sau nu. Oricum, din întâlnirile avute cu înalţi demnitari ai ţărilor membre ale Uniunii Europene ne-am putut da seama că n-a pierdut timpul degeaba. Totuşi, dacă gafele şi nepriceperea managerială de la Sănătate şi Agricultură s-ar fi petrecut în precedentele guverne politice şi deci democratice, nu într-unul de strânsură pretins tehnocrată, ieşirile celor doi miniştri s-ar fi lăsat cu demisii sau cu demiteri.
REFORMA STATULUI, REFORMAREA EDUCAŢIEI. Dacă vreme de zece ani răi pentru România, ex-preşedintele Traian Băsescu s-a bătut cu pumnii-n piept că doreşte ba stârpirea corupţiei, pe care, de fapt, a dus-o şi a condus-o, cum se spunea pe vremuri, pe cele mai înalte culmi, precum un Il capo di tutti capi, predecesorul său vrea un proiect „România educată”. O reformă a educaţiei a mai comis şi ex-ministrul Educaţiei din Guvernul Boc, numitul Daniel Funeriu. Am impresia că structurile create de Regimul Băsescu încă funcţionează şi cam cu aceeaşi oameni. Este şi motivul pentru care o decizie a Curţii Constituţionale creează seisme. Dar vom reveni asupra temei. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a efectuat o vizită în Israel şi Palestina. A mers şi la Zidul Plângerii, bineînţeles. La Zid, cum ar veni. Nu avem idee ce scria pe bileţelul cu dorinţa sa. Cert este că după vizitarea Memorialului „Yad Vashem”, din Ierusalim, preşedintele României a făcut o declaraţie de presă. Marcat de cele văzute, Klaus Iohannis a spus între altele: „Proiectul meu de ţară – România educată – are implicaţii şi asupra temei Holocaustului. Educaţia reprezintă primul pas pentru o mai bună înţelegere a Holocaustului şi pentru reconcilierea cu trecutul.” Nu-i aşa că-i frumos? După care, singur şi nesilit de nimeni, şi-a luat un angajament: „Luând în considerare aceste lucruri, în calitate de preşedinte al României, voi pleda pentru construirea unui astfel de muzeu la Bucureşti. Sunt pe deplin hotărât să sprijin înfiinţarea în România a unui astfel de Muzeu al Evreilor şi Holocaustului. Voi discuta cu guvernul să avem un plan corect cât de curând.”
Doar că, în spiritul „României educate”, preşedintele poate afla că la Bucureşti există, încă din 1978, un Muzeu al Istoriei Evreilor din România, ce poartă numele întemeietorului său, Rabinul Şef Moses Rosen. E o poveste a evreilor noştri din secolul II până în secolul XX. și are chiar o încăpere destinată Holocaustului. Muzeul de Istorie a Evreilor din România funcţionează într-o fostă frumoasă sinagogă, pe strada Mămulari nr.3, Sector 3, Bucureşti.
MINTEA LUI AUGUSTIN ZEGREAN CEA DE PE URMĂ! Mai nou, plenul Curţii Constituţionale a României (CCR), condusă de preşedintele Augustin Zegrean a declarat articolul 142 din Codul de Procedură Penală ca fiind neconstituţional. Cum se zice, mai bine mai târziu decât niciodată. Şi astfel, CCR a scos SRI-ul din dosarele penale. Chestia cu interceptările convorbirilor de către SRI devenind ilegală. Decizia CCR de invalidare a prevederii privind punerea în executare de către SRI a mandatelor de supraveghere tehnică la cererea procurorilor l-a determinat pe preşedintele Klaus Iohannis să convoace o şedinţă extraordinară a CSAT. Care şedinţă ar fi fost ţinută pe 15 martie. Directorul SRI, Eduard Hellvig n-o contestă, tot ce vine de la CCR este legal, ar fi spus domnia sa. Dar bine nu-i pare, amintind de dosarele privind siguranţa naţională.
Astăzi, după şedinţa CSAT, vom avea ocazia să ştim ce şi cum. Şi cu ce costuri pentru biata Românie!
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here