Ca la noi, la nimeni – România, la răscruce!

353

UITE CINE VORBEŞTE? Ca în zicala “pe cine nu laşi să moară, nu te lasă să trăieşti”, preşedintele demis de 7,4 milioane de români la referendumul din 29 iulie 2012, dar rămas prin voia cancelariilor străine, a slăbiciunii Parlamentului României şi a conducerii USL-ului de la acea vreme are prostul obicei de a da, oridecâte ori are prilejul, cu bâta-n baltă. Încalcă la fel ca mai totdeauna, nefiind imparţial, aşa cum îi cere Constituţia – din păcate, neschimbată de o Comisie parlamentară condusă prost de răposatul, ca om politic, Crin Antonescu. Şi-i cere ca gaia maţul demisia primului ministru Victor Ponta. Un om ca toţi oamenii, cu greşelile lui, cea mai gravă fiind aşazisul Pact de coabitare cu Traian Băsescu. Act prin care l-a relegitimat, dacă se poate spune aşa, pe acela care-a creat Regimul Băsescu, un regim condus de un sistem dictatorial. Dezbinare, scandal, înflorirea corupţiei la un nivel pe care nu l-a mai atins vreodată, asta-i tot ce a făcut pentru patrie cetăţeanul Traian Băsescu în cei zece ani dezastruoşi pentru România.
CONTRAZICERILE LUI IOHANNIS. Unul dintre capetele de bătaie ale propagandei Alianţei Creştin Liberale în trecuta campanie prezidenţială a fost că nu-i bine să ajungă puterea în mâna unui singur partid. În speţă, a PSD. Care partid social-democrat avea guvernarea – cu multe bune, dar şi cu rele – şi-l mai dorea pe candidatul său – Victor Ponta – preşedinte. Ca o cale spre normalitate. Elegant şi firesc, în momentul în care ştia sigur că a pierdut alegerile – pe mâna sa dar mai ales a lui Liviu Dragnea, care mai condusese Campania pierdantă a lui Mircea Geoană, în 2009 – Victor Ponta l-a sunat pe Klaus Iohannis şi l-a felicitat, recunoscându-şi înfrângerea. Numai că, de cum s-a văzut pe cai mari, preşedintele ales – Klaus Iohannis – a şi început să trâmbiţeze că vrea un Guvern de dreapta. Cu foştii PDL-işti vopsiţi în oameni de dreapta, adică trecuţi cu arme şi bagaje în noul PNL, de rit nou, cum îl numea senatorul liberal Corneliu Dobriţoiu. Plus Ludovic Orban, Varujan Vosganian şi alţii care mai anul trecut tunaseră şi fulgeraseră în contra oamenilor lui Traian Băsescu. Adică, foştii portocalii.
DNA VREA SĂ SCHIMBE GUVERNE! Ştiam şi noi că guvernele le schimbă Parlamentul. Prin majorităţile parlamentare. Ei bine, DNA-ul condus de Laura Codruţa Kovesi a cerut de la Parchetul General dosarul alegerilor din străinătate. Un Dosar cu care-l sperie pe primul ministru Victor Ponta că-l va audia. Strâns cu uşa, la un interviu televizat, Victor Ponta a recunoscut că-şi va depune mandatul dacă va fi cercetat de procurorii DNA. Şi că nu va putea guverna mergând să fie audiat zi de zi la DNA. Din partid, a căpătat voce de lătrău Colonelul SIE Mircea Geoană, devenit între timp cel mai mare inamic din interiorul PSD al primului ministru Victor Ponta. Practic, om al SIE şi subordonat generalului SIE Traian Băsescu – cel înaintat în grad încă din 1992 -, motiv pentru care nu i se găseşte niciun Dosar de securitate ori de urmărire, la CNSAS.
Vinovat de situaţia actuală mai este şi Parlamentul, care n-a schimbat legea partidelor şi n-a interzis traseismul politic. Astfel, Klaus Iohannis s-a şi exprimat că nu va lua parlamentari la bucată, ci speră în trădarea UDMR – pe cale să se producă -, dar şi a UNPR-ului condus de generalul făcut la apelul de seară de Comandantul Suprem Traian Băsescu. Oricum, linişte nu-i în ţară chiar dacă nici Uniunea Europeană şi nici NATO nu au nevoie de instabilitate politică. Situaţia e complicată şi-n Republica Moldova, unde Federaţia Rusă nu renunţă la Transnistria, gazda unui regim ostil Chişinăului dar apărat de Armata a XIV-a încă de pe vremea URSS. Cât despre Ucraina, ce să mai vorbim. Acolo, războiul nu se mai termină! Şi aşa, oricum am lua-o, România este la răscruce. Va avea parte de normalitate, dacă preşedintele ales Klaus Iohannis nu se amestecă şi doreşte într-adevăr schimbare. Sau va perpetua Regimul Băsescu, aşa după cum o laudă – el la unison cu SUA – pe Laura Codruţa Kovesi. De numirea căreia e vinovat şi primul ministru, Victor Ponta, întrucât domnia sa a propus-o, pe vremea scurtului său interimat la ministerul Justiţiei!
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here