Ca la noi, la nimeni – Risipă. Investițiile liberale, precum „operele” regimului portocaliu!

598
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Mărimile cheltuiesc atât de puțin fiind darnice doar în făgăduieli, iar rangul lor social le scutește în asemenea măsură de a-și ține frumoasle făgăduieli făcute, încât este o dovadă de stăpânire din partea lor faptul că nu fac o risipă și mai marede făgăduieli.”
Jean de la Bruyere

Așa cum era de așteptat, Bugetul de stat pe anul 2021 a fost adoptat fără nicio dezbatere în Parlamentul României. Opoziția a încercat să vină cu amendamente și argumente spre a îmbunătăți viața celor săraci cu adevărat. Numai că Proiectul Legii Bugetului de stat încropit de Coaliția Austerității a rămas neschimbat, deși amendamentele Partidului Social Democrat și ale Alianței pentru Unirea Românilor(AUR) au fost respinse în bloc, fără nicio dezbatere normală și democratică. Așa că, Coaliția Austerității și-a impus dictatorial forța de majoritate firavă. Iar PSD și AUR nu au avut ce mai face, rămânând numai cu dorința de a se face vreun pustiu de bine cetățenilor României. Fie ei copiii lăsați cu alocația de stat nemajorată, deși există o Lege adoptată și promulgată de însuși președintele Klaus Werner Iohannis, dar și să se majoreze punctul de pensie; și la tații, bunii și străbunii noștri existând o Lege a pensiei la fel de votată, deci adoptată de Parlament și promulgată de președintele Iohannis.
*
Lăudăroșii din Coaliția Austerității se mândresc iarăși cu „mari investiții”. Numai că acestea sunt la fel ca pe vremea PDL. Guvernul Orban cel Rău a „spart” peste un miliard de lei fără TVA pe sălile de sport și bazine de înot, exact în anul pandemiei. Acum este cunoscut anul 2020 drept anul pandemiei SARS-CoV -2, an în care toate resursele financiare au fost, cel puțin teoretic, alocate pentru adoptarea măsurilor de combaterea răspândirii bolii COVID-19, ca și pentru diminuarea efectelor economice și sociale cauzate de această cumplită boală. În fapt, România s-a aflat printre ultimele țări din Uniunea Europeană, dacă nu chiar ultima, cu privire la ponderea fondurilor destinate acestui groaznic flagel. Guvernul Orban, de sorginte pur liberală, a invocat, în 2020, faptul că România nu-și permite să respecte două legi adoptate de Parlament, promulgate de președintele Klaus Werner Iohannis și intrate în vigoare. Adică Legea pensiilor, care prevede majorarea punctului de pensie cu 40 de procente și cea a dublării alocațiilor de stat pentru copii, întrucât, pe de o parte, bugetul nu poate asigura astfel de finanțări, și, pe de altă parte, este nevoie de bani pentru investiții. În realitate, aceste investiții făcute în anul pandemiei ne aduc aminte de o altă adevărată risipă a banului public, din anii 2009-2012, făcută de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, când sute de milioane de euro au fost cheltuite pe construcția de săli de sport în sate și comune, de terenuri de fotbal în pantă, de bazine de înot și de patinoare.
Această practică a revenit, parcă trasă la indigo, sub guvernarea PNL, prin Compania Națională de Investiții(CNI). Această instituție a contractat, din ianuarie 2020, până în februarie 2021 lucrări de construcții de săli de sport, bazine de înot și un patinoar în valoare de peste un miliard de lei fără TVA!
Atunci era epoca de glorie a analfabetului milionar și ministru Ion Ștefan, zis „Grindă”, cel care a aprobat peste 100 de contracte de felul celor pe care le-am amintit. Evident, majoritatea la sate, exact în vremea în care școlile erau închise. Cu toate că Bugetul pe anul 2021 a ajuns cu imensă întârziere în Parlament, sarabanda acestor investiții fără rost a continuat și după instalarea noului Guvern al Coaliției Austerității!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here