Ca la noi, la nimeni – Risipa banilor din PNRR duce la austeritate Cîțistă!

231
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Pasiunile dau adesea naștere altor pasiuni care le sunt contrare: zgârcenia produce uneori risipa și risipa zgârcenie; suntem adesea tari din slăbiciuni și îndrăzneți din timiditate.” La Rochefoucauld

Îi spune explicit Planul Național de Redresare și Reziliență al României, dar acesta a fost făcut pe șest de Coaliția Austerității: PNL, USR-PLUS doi și-un sfert, la care s-a pliat din interese UDMR-iștii, perdanții alegerilor parlamentare trecute, câștigate detașat de PSD!
VINA ALEGĂTORILOR. De vină sunt alegătorii care nu și-au dat seama că Preș. Klaus Werner Iohannis n-a făcut nimic în primul lui mandat și i-au mai acordat încă unul. În campania electorală pentru alegerile parlamentare, același Preș. Klaus Werner Iohannis a fost vârful de lance al PNL, lansând formula de sorginte nazistă „Ciuma roșie”, dar și atacând social-democrația românească, lăudându-se că vrea să distrugă PSD! Pe care-l silabisește scrâșnit PeSeDe. Ba a mai lansat și alte baliverne, cum că El, adică Mutul, a negociat la Bruxelles și România va primi 80 de miliarde euro! Cu toate acestea, cei care și-au dat seama cine-i Pinocchio au votat cu PSD!, în marea lor majoritate. Iar Preș. Klaus Werner Iohannis n-a respectat Constituția și spiritul ei. Ceea ce nu-i prima oară!
VINA LUI CÎȚU. Numai că, Dictatorul din vârful Dealului Cotroceni anunțase încă dinainte de data alegerilor parlamentare că PNL și USR-PLUS doi și-un sfert vor face GuWernerul Meu II! Între timp, minciuna cu cele 80 de miliarde euro de la Bruxelles s-a fâsâit, iar acum ne milogim prin PNRR să obținem 29,2 miliarde de euro. Dintre care 14 miliarde euro granturi, adică bani nerambursabili, iar 15,2 miliarde de euro împrumuturi. Care împrumuturi vor crește deficitul bugetar al României, care-i și așa destul de mare în urma împrumuturilor fără număr ale fostului ministru al Finanțelor Publice, actual prim-ministru Florin Cîțu, un finanțist de doi lei.
Totuși, fiind scârbiți de minciuni, alegătorii au venit la urne în număr mic.
RISIPA BANILOR. Dacă alte țări europene au trecut PNRR-urile lor prin Parlament, prim-ministrul Cîțu Florin Vasilică doar a mimat prezentarea PNRR-ului României în acest for legislativ. Dacă alte țări au accesat numai banii europeni primiți drept granturi, Cîțu și cu ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, au făcut totul de capul lor sec, împărțindu-i la firme prietene.
Europarlamentarul Victor Negrescu (PSD) atrage atenția asupra faptului că 2 miliarde de euro din PNRR se vor duce pe consultanță, pe salarii și pe alte hârtii, „elemente pentru care nu va exista niciodată vreun rezultat concret”.
„Circa 2 miliarde de euro din PNRR se duc pe consultanță (și, culmea, pe consultanță externă!, n.m. I.P.), salarii și hârtii. Mai exact, aproape 10% din fondurile din Planul Național de Redresare și Reziliență sunt cheltuiți pe elemente pentru care nu va exista niciodată vreun rezultat concret, multe dintre ele putând fi realizate cu personalul existent sau pentru care există deja studii realizate anterior cu fonduri europene ori cu sprijinul organizațiilor internaționale.
Dacă actualii guvernanți tot inventează condiționări pentru PNRR, precum înghețarea pensiilor și a salariilor, creșterea taxelor și creșterea vârstei de pensionare, poate se gândesc să condiționeze fondurile de folosirea lor corectă și transparentă. Fiecare ministru să semneze pentru reformele și proiectele propuse, iar dacă ele nu se realizează sau nu dau niciun rezultat să dea banii înapoi, în frunte cu cei care au coordonat tot procesul. Cred că ar fi un demers de apreciat.
VAL DE NEMULȚUMIRI. Organizațiile patronale nu sunt mulțumite că PNRR nu oferă niciun sprijin pentru IMM-uri, sindicatele sunt nemulțumite de reformele anti-sociale, organizațiile de mediu vorbesc de un dezastru ecologic și o oportunitate ratată, organizațiile neguvernamentale reclamă lipsa de măsuri pentru sprijinirea tinerilor și seniorilor și lista nemulțumirilor continuă. Guvernanții ne spun că nu puteau să-i mulțumească pe toți, dar mă întreb pe cine mulțumește acest PNRR în afară de anumiți consultanți apropiați lor”, a scris Victor Negrescu pe Instagram. Eșecul PNRR va adânci austeritatea și va duce la creșterea deficitului bugetar al României. Care cu această Coaliție de Dreapta se îndreaptă spre falimentul de țară.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here