Ca la noi, la nimeni – Riscul distrugerii Justiției!

892
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Clemența justiției înseamnă injustiție.” – Valeriu Butulescu

Pe lângă marile nemulțumiri ale celor nevoiași și nemulțumiți de (In)Justiția din România, dar după cum am văzut pe niște pancarte la un mare miting de la Madrid, în Spania, situația nu-i cu mult mai brează nici pe alte meleaguri.
PNRR BULVERSEAZĂ ȘI JUSTIȚIA. Capitolul din Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR) care aruncă în aer Justiția românească există și, în aceste simple note, vom face referire la acesta.Valul de cereri de ieșire din sistem vine în contextul în care, în spațiul public, a apărut un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind „reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, cu respectarea Jalonului 215 din PNRR.” Regăsim acest lucru la Capitolul 8 din PNRR – Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii, unde „Reforma R6” vizează o „dispoziție legală care să indice intrarea în vigoare a cadrului ledislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale”, cu reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale”, cu un calendar orientativ pentru atingerea jalonului anului 2022.
Documentul citat descrie jalonul prion aceea că „noul cadru legislativ va revizui pensiile speciale și le va alinia la principiul contributivității”, că „nu se vor crea noi categorii de pensii speciale, iar categoriile actuale vor fi raționalizate”, că „pensiile speciale se calculează în prezent pe baza principiului contributivității, a vechimii în profesie și a reajustării procentului legal de venituri obținute. Perioada maximă de cotizare este similară cu cea aplicată în fondul public de pensii”, că „protecția deciziilor Curții Constituționale se va referi numai la pensiile magistraților, nu și la alte categorii, și se va referi numai la limitele explicite din argumentele Curții” și că „nicio pensie specială nu poate depăși venitul obținut în cursul perioadei de cotizare”.
CALCULUL VIITOARELOR PENSII SPECIALE. Conform draftului proiectului de OUG, pensia de servicu a magistraților va fi calculată la un procent de 65% din media ultimelor 12 luni a indemnizațiilor brute lunare, față de un procent de 80% din ultima indemnizație lunară brută, așa cum este prevăzut în legislația în vigoare. Mai mult, vârsta de pensionare pentru judecători și procurori va fi aceeași ca în sistemul public de pensii, respectiv 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei.
Parlamentul României, totuși, a menținut, chiar anul acesta, forma legii în vigoare.
VERDICT DUR. Adrian Toni Neacșu, fost judecător și ex-membru al Consiliului Superior al Magistraturii, în prezent avocat, analizează, la rândul său, această situația ce a condus la depunerea a 1000 de cereri de ieșire la pensie din partea magistraților.
Într-o postare amplă pe contul său de socializare vorbește de măsuri necesare pentru „a opri distrugerea justiției prin depopulare masivă”, afirmând între altele că: „Pur și simplu, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, este depășit de situație, iar Guvernul Ciucă în ansamblu e complet iresponsabil”. (…) „Deja totul ia forma unei atingeri directe a securității naționale și a stabilității cosntituționale, astfel încât doar în CSAT se pot lua decizii”, după cum concluzionează avocatul Adrian Toni Neacșu.
ION PREDOȘANU

P.S. VESTE BUNĂ. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat, joi, ajutoare de 700 lei pentru pensionarii cu venituri sub 2.500 lei: „Să-i sprijinim să treacă prin iarnă”. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.