Ca la noi, la nimeni – Regenerarea sistemului continuă

320

Nici nu-mi trecea prin cap că preşedintelui Klaus Iohannis i-au trebuit şase luni ca să aleagă până culege un posibil înlocuitor pentru postul liber, de mai multă vreme, la cârma Serviciului de Informaţii Externe.
E drept, Mihai Răzvan Ungureanu i-a fost de-a dreapta în campania electorală. După instalarea lui Iohannis la Cotroceni, acelaşi MeReU fu folosit drept consilier special al preşedintelui, că nu putea lăsa postul de senator intrat în Parlament de pe locul doi sau trei prin redistribuire.
Acelaşi politician Mihai Răzvan Ungureanu mai condusese SIE vreo cinci ani şi, apoi, s-a făcut de râs 78 de zile ca prim ministru al Băsescului. Dar în CV-ul lui MeReU nu lipseşte nici demnitatea de ministru la Externe. Fiind acela care-a pregătit vizita la Kremlin, ici-şa la Moscova, din februarie 2005 a aceluiaşi Traian Băsescu. Preşedintele Băsescu şi ministrul Mihai Răzvan Ungureanu reuşind să-i facă pe plac lui Vladimir Putin prin renunţarea la Tezaurul României, cică păstrat la Moscova pe timpul Primului Război Mondial, adică furat de ruşi.
Mai toată lumea cu scaun la cap se-ntreabă şi socoate cum de n-a găsit Iohannis un român demn pentru a fi director al SIE. Oare în ce lume a trăit Klaus Iohannis până acum? Să nu fi auzit isprăvile legate de numele lui Mihai Răzvan Ungureanu? Mai cunoscut pentru apetitul său pentru vita Kobe, soţia-OMV Camelia Ungureanu medic anestezist la Spitalul Fundeni şi consultant al OMV Viena, de unde primea 84.000 euro anual, de cedarea gratis a Moştenirii Gojdu Ungariei.
La reciclarea cadrelor de pe timpul lui Traian Băsescu, Iohannis a mai comis o încălcare a legii. La fel ca predecesorul care încălca şi Constituţia. Preşedintele a trimis direct la Parlament propunerea sa ca MeReU să fie director al SIE. Chit că Legea nr. 1/1998 precizează clar că propunerea trebuie făcută de Preşedinte către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, iar CSAT-ul, în cazul că aprobă, o înaintează Parlamentului. Aşa se spune negru pe alb la art. 6, alineatul 1 si-n amintita lege.
Dacă-i aşa, atunci înseamnă că la Cotroceni avem aceeaşi mărie cu altă pălărie. Şi ne putem aştepta să mai fie scoşi de la naftalină şi alţi oameni din echipa lui Traian Băsescu. De care nu s-a lepădat Herr Iohannis, referindu-ne măcar la Laura Codruţa Kovesi, Livia Stanciu, abuzivul preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ori a prim-adjunctului SRI, generalul Florian Coldea.
Iar dacă Iohannis se-ncăpăţânează şi vrea „Guvernul meu”, nu-i va putea ocoli pe foştii acoliţi şi miniştri din PDL-ul aceluiaşi Traian Băsescu. Criza politico-judiciară se agravează. Primul ministru, Victor Ponta, e vânat din toate direcţiile. Iar în Dosarul omului de afaceri Sebastian Ghiţă, unul făcut de DNA, se spune că „În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI”. Adică, interceptându-i convorbirile telefonice lui Sebastian Ghiţă, SRI-ul l-a interceptat şi pe primul ministru.
Capacitatea sistemului de a se regenera şi reşapa ungureni, după cum se vede, nu cunoaşte limite. Nici măcar ale bunului simţ!
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here