Ca la noi, la nimeni-Refuzuri prezidențiale, da pentru Ateneul Român!

481

În prima zi a vizitelor de două zile în România a importanților oaspeți de la Bruxelles, președintele Klaus Werner Iohannis și-a găsit timp să trimită două scrisori nepierdute prim ministrului Viorica Dăncilă, prin care motiva refuzul numirii celor doi miniștri pe care nu-i are la pipotă: Lia Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici.
Refuzurile nu sunt o surpriză, ci o proastă obișnuință a unuia care crede că e bine să fie Gică contra și să aibă totdeauna dreptate. PSD-iștii au sărit ca arși, principalele replici fiind de felul „Absolut aberant” ori „nelegal și neconstituțional”.
După cele două scrisori ale Preș. Klaus Werner Iohannis adresate prim-ministrului, Viorica Dăncilă, prin care se încearcă motivarea refuzului de a-i numi pe miniștri propuși, deputatul Florin Iordache, vicepreședinte al PSD și care-i ține locul, prin delegare, Președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, plecat în concediu, a declarat, joi, pentru Mediafax că argumentele lui Klaus Werner Iohannis privind refuzul de a numi miniștrii propuși de Viorica Dăncilă „sunt nelegale și neconstituționale”, adăugând că CCR a spus că trebuie invocate „chestiuni de nelegalitate” pentru refuz.
Citatul mai pe larg al declarației vicepreședintelui PSD, Florin Iordache, zice: „Argumentele sunt nelegale și neconstituționale. Primul argument, Curtea Constituțională a spus că neapărat să fie chestiuni de nelegalitate. Dacă la prima respingere invocă chestiuni de legalitate, iar aceasta cu expertiza n-are nicio treabă cu legalitatea. Nu se face școală din miniștri, deci în momentul care o persoană este desemnată ministru la un domeniu trebuie să îndeplinească condițiile cerute de lege, și Olguța(Lia Olguța Vasilescu, la ministerul Transporturilor, n.m. I.P.), cât și Mircea(Mircea Drăghici la Ministerul Dezvoltării Regionale și al Administrației Publice, n.m. I.P.) îndeplinesc cele cerute de lege”, a afirmat Florin Iordache.
La rândul său, secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, a susținut, joi, că „este absolut aberant modul în care și-a motivat Iohannis refuzul de a numi miniștri, afirmând că „este la mintea cocoșului” că propunerile premierului îndeplineau condițiile legale.
„Prima propunere pe care premierul României a înaintat-o președintelui a fost în 19 noiembrie 2018. Imediat după acest lucru a apărut decizia CCR care a făcut mai multă lumină în speță. Din 19 noiembrie, președintele a tot analizat îndeplinirea condițiilor prevăzute de Constituție și lege și a răspuns abia astăzi(joi, 10 ianuarie 2019!) motivat la decizia pe care a luat-o de a refuza numirile succesive.(…) Răspunsul este politicianist și vom acționa în consecință în cursul zilei de astăzi”, a spus Toni Greblă, fost judecător al CCR și actual secretar general al Guvernului.
S-a comentat în fel și chip, dar ar fi pierdere de vreme. Miercuri seara, se știa că Preș. Klaus Werner Iohannis nu va răspunde invitației primite din partea prim ministrului Viorica Dăncilă de a participa la evenimentul de aseară la Ateneul Român, care marca preluarea de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.
Diplomată, așa cum îi este felul, doamna premier Viorica Dăncilă l-a sunat, joi, pe Preș. Klaus Werner Iohannis, fără să-i cadă galoanele, propunându-i și să țină un discurs. Chestia asta l-a înmuiat pe Preș. Klaus Werner Iohannis și a acceptat invitația.
Fiind alături de premier, de Călin Popescu Tăriceanu, Președintele Senatului și de Florin Iordache, cel desemnat de Liviu Dragnea să dețină timp de o lună de zile funcția și atribuțiile Președintelui Camerei Deputaților, pe perioada concediului său.
Vor mai ține discursuri la Ateneul Român, înaintea concertului Orchestrei Uniunii Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, dar și Antonio Tajani, președintele Parlamentului European și Donald Tusk, președintele Consiliului European.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here