Motto: „Nerăbdarea naște neliniște, teamă, descurajare și eșecuri. Răbdarea creează încredere, putere de decizie și o viziune rațională și astea până la urmă te conduc la succes.” – Bryan Adams
În comentariul de miercuri, luându-mă după unele afirmații legate de posibilitatea reducerii TVA la 5% în cazul consumului de energie electrică – ceea ce fusese o propunere a Partidului Social Democrat – s-a dovedit, până la finalul zilei că nu era deloc adevărat.
NU SE REDUCE TVA-UL! La fel cum ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu, respinsese încă din start reducerea TVA-ului la alimentele importante – după modelul Poloniei – la zero. În ambele situații, ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu, afirmase că Bugetul nu-și poate permite cele două reduceri pe care chiar social-democrații le propuseseră ca soluții necesare întru reducerea facturilor la energie electrică și la gaze.
În schimb, prim-ministrul Nicolae Ciucă anunțase, încă de luni seară, că: „Am luat decizia ca toate facturile să fie retrimise fără ca oamenii să fie debranșați”(…) Măsura se va aplica de la 1 februarie până la 31 martie și va avea un impact de circa 3 miliarde de lei”, a mai spus premierul.
PENALIZĂRILE, EXCLUSE! Din declarațiile domniei sale se înțelege că „toate facturile făcute greșit vor fi refăcute, iar clienții nu vor plăti penalizări”, a mai spus prim-ministrul Nicolae Ciucă. El pretindea că ar fi vorba de peste un milion de facturi greșite, dar se pare că numărul acestora este cu mult mai mare.
Întrebat dacă firmele ar putea fi obligate să nu mai facă concedieri, Ciucă a răspuns că „toate aceste măsuri au fost discutate și dezbătute astfel încât să nu se închidă companiile și locurile de muncă să fie păstrate”. Premierul Nicolae Ciucă urma să anunțe aseară soluțiile în criza facturilor umflate. El a anunțat deja reintroducerea șomajului tehnic.
OUG PENTRU INTERZICERA DEBRANȘĂRILOR. Și ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit miercuri după ședința de Guvern despre adoptarea unei Ordonanțe de Urgență care prevede: – interzicerea debranșărilor; – recalcularea factuirilor; – neperceperea de penalități.
Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a făcut mai multe declarații în care susține că: „Prețul trebuie reglementat din aprilie. În două luni trece iarna.”
Marcel Ciolacu, liderul PSD, mai declara, miercuri, că este posibil să ne întoarcem la o piață reglementată pentru o perioadă de șase luni, așa cum ne permite legea energiei.
„Liberalizarea prețurilor rămâne, în continuare. Eu vorbesc de o lege care ne dă dreptul (…) Guvernul României și românilor să intervină în situații de criză. De aceea avem Guvern și legi.
Nu am vorbit de plafonare. În cazul plafonării se vine cu compensare. În cazul reglementării se reglementează. Veți vedea în următoarele două luni”, a mai spus liderul social-democrat Marcel Ciolacu.
Culmea, ANPC a găsit numai la un important furnizor, pe care nu l-a numit, nici mai mult, nici mai puțin de 2.232.224 facturi calculate greșit. Și, de data aceasta, pentru prima oară sunt de acord cu ex-prim-ministrul Florin Cîțu, care nu crede în greșeli, ci în intenție clară!
ION PREDOȘANU