Ca la noi, la nimeni – Războiul din Ucraina și criza alimentară!

864
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Pesimistul vede dificultăți în fiecare oportunitate; un optimist vede o oportunitate în fiecare dificultate”
Winston Churchill

Sunt zile de foc la Bruxelles, mai ales și numai dacă mă refer la ziua de astăzi joi. Când se iau decizii cruciale la Summit-ul NATO, la care participă și președintele Stalor Unite ale Americii, Joe Biden, ori la Summit-ul G7, unde se va cere excluderea Federației Ruse din G20 și înăsprirea sancțiunilor economice și financiar-bancare față de țara care a invadat, fără motiv, Ucraina.
JOE BIDEN, ÎN EUROPA! Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a vorbit miercuri de necesitatea sporirii sancțiunilor aplicate Rusiei. „Suntem mai puternici decât niciodată”, a declarat Joe Biden referindu-se la NATO, exact cu o zi înaintea prezenței domniei sale la Bruxelles.
Și Secretarul general al NATO, Jens Stoltemberg, a susținut miercuri o declarație de presă și o conferință de presă în care și-a arătat susținerea necondiționată a țărilor membre  NATO față de eroica Ucraină.
Multe mari orașe ale Ucrainei au avut mult de suferit din pricina bombardamentelor, zi și noapte, aproape de o lună de zile. S-a continuat asediul asupra capitalei Kiev, a Harkovului și Odesei, cu atacuri de pe Marea Neagră, dar armata uicraineană a trecut de la contraofensivă la ofensivă.
Corespondențele CNN, de la fața locului, ne-au arătat zeci și sute de oameni civili, morți sub dărâmăturile atacurilor criminale ale invadatorilor și alți oameni arși de incendiile provocate de bombele necruțătoare ale armatei lui Putin.
MARIUPOL, UN PORT DISTRUS. Mariupol a fost un oraș port prin care Ucraina își exporta produsele și, în special, cerealele. Acum Mariupol e un port pustiu și făcut scrum. Cât timp va mai dura măcelul? E greu de apreciat. Sunt pierderi mari de ambele părți, dar armata invadatoare pare sleită de puteri, dezorganizată, prost alimentată și pare să-și fi terminat resursele. Cele de hrană și  combustibil. Un apreciat expert militar zicea că-s bune rachetele cu bombe termobarice și hipersonice, dar și extrem de scumpe. Încât Armata Roșie a lui Putin s-ar putea să le fi epuizat. Acesta poate fi și motivul pentru care atacul dur asupra portului Odesa, bine apărat de armata ucraineană și de civili, să fi întârziat.
CRIZA AGROALIMENTARĂ. Anul agricol 2022 se arată a fi unul extrem de dificil. Pe lângă efectele războiului asupra sa, se adaugă seceta cumplită, dar și pierderea îngrășămintelor chimice de producție românească, de la AZOMUREȘ și de la Slobozia. Care asigurau 50% din necesarul intern.
Fie se vor lua măsuri guvernamentale, spre a le reporni, fie fermierii vor fi obligați să bage mai adânc mâna în buzunare și să importe la prețuri îngrozitor de mari.    Atât producția de cereale va scădea, dar și prețurile produselor alimentare vor crește.
În plus, prelungirea războiului din Ucraina ne va aduce ori va accentua criza economică și, evident, pe cea alimentară.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.