Ca la noi, la nimeni – Război la graniță, lâncezeală și pace internă!

751
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Cele mai mari victorii vin atunci când conflictul este evitat în întregime.”
Sun Tzu, Din Arta Războiului

Învățatul chinez Sun Tzu a scris Arta Războiului, acum 2.500 de ani, dar ea rămâne actuală și astăzi. Deși a fost scrisă ca un tratat militar, îndrumările sale i-au ajutat și pe politicieni, pe lideri de afaceri și chiar echipele sportive să abordeze strategic conflictul. Evident, a studiat și agresivitatea din dorința de a obține beneficii, precum în cazul invaziei armatei Federației Ruse – fără niciun motiv – asupra Ucrainei.
Tratatul militar Arta Războiului este studiat și în prezent în cele mai importante academii militare din întreaga lume. În legătură cu agresivitatea din dorința de a obține beneficii, am putea cita următorul aforism: „Considerațiile omului inteligent includ întotdeauna atât beneficii, cât și rău. Pe măsură ce el vede beneficii conflictul se poate extinde; pe măsură ce vede răul, conflictul poate fi rezolvat.”
În plin conflict, dorința de beneficii ne poate determina să acționăm agresiv. Aceste pot fi câștiguri materiale, pedepsirea emoțională a altora sau creșterea puterii noastre sociale.
Oricare ar fi cazul, urmărirea unui beneficiu perceput ne poate face să pierdem din vedere răul potențial pe care agresiunea îl poate aduce. În același sens, ne putem îndepărta de conflicte dacă ne gândim doar la potențiale daune”.
Trebuie să recunosc, totuși, că orice asemănare că războiul provocat de invazia Armatei Roșii asupra teritoriului statului independent și suveran Ucraina nu este deloc întâmplătoare.
PERICOLUL GREVEI GENERALE A PROFESORILOR. Cu toată vremea nefavorabilă din București, peste 600 de profesori din învățământul preuniversitar și chiar din cel universitar au ieșit, marți, în stradă pentru a protesta din pricina salariilor mici, a pericolelor datorate elevilor ce atacă profesorii și a tăierii unor sporuri pe care Guvernul Ciucă le promisese. Sindicatele din educație amenință cu o grevă generală și cu încheierea anului de învățământ la mijlocul lunii mai. Marius Ovidiu Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a anunțat că: „Mâine (adică azi, n.m. I.P.) revenim în Piața Victoriei pentru a le aduce aminte guvernanților că au o obligație majoră față de sistemul de învățământ.”
GUVERNUL MAI AȘTEAPTĂ. Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a declarat, marți, la Iași, că în cadrul coaliției de guvernare s-a discutat și despre o propunere referitoare la impozitarea acelor salarii care sunt mai mari decât al președintelui țării, însă nu s-a luat nicio decizie în acest sens și se așteaptă o analiză a Ministerului Finanțelor publice cu privire la acest subiect. Cum ar veni, nu va fi vorba despre o supraimpozitare, ci despre o impozitare pur șisimplu!
ION PREDOȘANU

P.S. POLITICA AGRICOLĂ, TOT BRUXELLES-UL O FACE! Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a participat marți, la Bruxelles, la o ședință a miniștrilor agriculturii din țările membre ale Uniunii Europene, la care să se stabilească noi măsuri privind tranzitul cerealelor din Ucraina prin țări precum Polonia, România, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, dar, până la ora când scriu aceste simple note, nu se cunosc deciziile luate. (Ion Predoșanu)