Ca la noi, la nimeni – Rachete Patriot fără patrioţi!

396

Nu doar marţea sunt trei ceasuri negre. România a avut o zi de luni neagră. Pe 27 noiembrie 2017. Cum nu cred în coincidenţe, în aceeaşi zi în care Preşedintele Klaus Werner Iohannis a semnat şi deci promulgat Legea de achiziţionare a rachetelor Patriot, ne-am pomenit cu un comunicat postat pe site-ul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. Unul cu cântec pretins liberal şi cu aport penticostal. Nu-s de neglijat rachetele Patriot, care ne costă ca ţară 4,6 miliarde de dolari, antamate de Herr Iohannis fără negociere, din care un miliard trebuie plătit în ce a mai rămas din anul 2017! Şi-i vorba numai de 7 rachete, nu de ultimă generaţie, dar cu mentenanţă americană. Polonia, de pildă, a negociat la sânge, mai multe şi mai ieftin, dar cu implicare şi transfer de tehnologie către industria polonă de armament. Nepatriotul de Herr Iohannis n-a avut în delegaţia cu care a mers la Washington nici pe ministrul Apărării şi nici pe ministrul Finanţelor. I-a fost suficient orgoliul nemăsurat şi bunul său amic Eduard Hellwig, directorul SRI, cel care i-a aranjat vizita oficială cu surprinzătoare conferinţă de presă comună la Casa Albă cu preşedintele Donald Trump. Aşa că bugetul pentru apărare este terminat pe următorii cinci ani şi după, întrucât vom mai cumpăra alte 40 de rachete Patriot. Tot fără negociere şi fără implicarea industriei de apărare a României!
În aceeaşi fatidică zi de luni, 27 noiembrie, a apărut un Comunicat al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii prin care i se dau ordine Parlamentului României. Ce-i drept, comunicatul e semnat doar de purtătorul de vorbe al Departamentului de Stat, fosta jurnalistă Heather Nauert, şi nu de vreun înalt oficial diplomat. Îngrijorarea priveşte legile justiţiei, statul de drept şi lupta împotriva corupţiei!
Ne aflăm în faţa unui comunicat fără precedent şi grav, prin care un Departament al Executivului american se amestecă în treburile interne ale României. El, comunicatul nu se adresează primului ministru Mihai Tudose, ci Parlamentului. Pur şi simplu i se cere imperativ legislativului României ce legi să respingă şi ce legi să voteze.
Şi noi suntem îngrijoraţi, cu atât mai mult cu cât majoritatea comentatorilor apreciază declaraţiile purtătorului de vorbe al Departamentului de Stat al SUA ca reprezentând un act fără precedent în istoria relaţiilor diplomatice româno-americane.
Dacă preşedinţia-i bleagă şi se ocupă de politica externă a României de-a-n boulea, spre cinstea lor mai sunt şi alţii care au sânge românesc în ei. Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au transmis marţi, 28 noiembrie 2017, un Mesaj clar Departamentului de Stat al SUA.
“Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis în data de 27 noiembrie 2017 de către Departamentul de Stat din SUA referitor la dezbaterea privind reforma Justiţiei. Dorim să subliniem că în orice discuţie cu partenerii noştri trebuie să plecăm de la un principiu constituţional fundamental, acelaşi în SUA şi în România, potrivit căruia dezbaterile, deciziile şi voturile din Parlament se desfăşoară în numele suveranităţii poporului şi nu face obiectul niciunei forme de presiune. SUA trebuie să aibă încredere în Parlamentul României, care urmăreşte să consolideze independenţa sistemului judiciar şi eliminarea influenţei politice în funcţionarea justiţiei”, se afirmă răspicat în Mesajul oficial al preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului României. Mesajul este sobru, cuprinzător şi atacă mai multe situaţii de nesuportat: “Este, de asemenea, de neimaginat în SUA ca un funcţionar public de rang înalt să refuze a se prezenta în faţa unei comisii parlamentare de anchetă, încălcând decizii clare ale Curţii Constituţionale. Nu în ultimul rând, este greu de crezut că în SUA un magistrat care încalcă flagrant drepturile fundamentale ale omului nu are nici un fel de răspundere în faţa legii”.
În felul acesta, coaliţia PSD şi ALDE a luat o poziţie fermă. Ar mai fi de spus că acum trei săptămâni, Senatorul Ben Oni Ardelean, vicepreşedinte al Noului PNL, penticostal cu mari relaţii printre penticostalii din SUA, l-a dus pe Ludovic Orban, preşedintele pretinşilor liberali la Washington, unde-a avut întâlniri inclusiv cu patru diplomaţi de la Departamentul de Stat al SUA. Iată cum se leagă trădarea din interior şi cum se explică limbajul jurnalistic şi total nediplomatic din Comunicatul venit de la Marele Licurici!
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here