Ca la noi, la nimeni – Răbdare şi competenţă, contra „ghilotinei” din CSAT?

295

În absenţa unei opoziţii adevărate, singurul care se străduieşte să fie un fel de Gică-Contra la toate deciziile Guvernului Grindeanu şi ale alianţei PSD şi ALDE este un singur cetăţean ajuns, cum necum, mai marele peste Colonia numită România! Şi o face cu înverşunare demnă de o cauză mai bună decât aceea a intereselor personale. Dintre care cel mai pronunţat e viitorul lui politic şi dorinţa înverşunată de a mai prinde şi al doilea mandat la Palatul Cotroceni.
Că a dat buzna peste primul ministru Sorin Grindeanu fix înaintea unei şedinţe săptămânale de guvern, mai treacă meargă, deşi a încălcat Constituţia şi atunci. Mai grav este că s-a dus în Piaţa Universităţii, însoţit de SPP-iştii din dotare, îmbrăcat într-o geacă roşie ca să iasă în evidenţă în faţa mulţimii ce protesta aparent contra unor intenţii ale Guvernului Grindeanu de a introduce nişte acte normative, care să ne scape de iminenta Decizie-pilot de la CEDO care-ar costa ţara destul de săracă peste 80 de milioane euro anual, numai din pricina proastelor condiţii din penitenciarele româneşti. Că-i vorba despre graţiere, cu care s-a răzgândit şi este de acord după ce preşedintele CEDO, Guido Raimondi, i-a explicat la Strasbourg că se impune, şi modificarea Codurilor Penal şi a Codului de Procedură Penală cerute insistent de Curtea Constituţională a României nici nu mai prezintă mare importanţă. În mod fals, s-a vorbit şi despre amnistie, deşi ministrul Justiţiei şi primul ministru nu au pomenit niciodată, dar niciodată de aşa ceva.
*
Mai grav este că primul ministru este somat să nu se gândească la aşa ceva. Deşi toate ţările civilizate aplică graţierea! Dar şi mai supărător e faptul că cetăţeanul cu pricina pune beţe-n roate actului de guvernare cu orice prilej.
Anul trecut, pe vremea „guvernului meu” s-a adoptat Bugetul de stat al României pe 2016 la Palatul Victoria şi abia a doua zi a fost avizat în CSAT! De data aceasta, din cinism şi din orgoliu nemăsurat s-a întârziat acceptarea propunerii de prim ministru PSD odată şi abia Sorin Grindeanu a primit votul de investitură.
Una peste alta, elaborarea proiectului de Buget pe 2017 a întârziat şi ea. S-au redus procente importante din banii alocaţi Senatului, Camerei Deputaţilor, Administraţiei Prezidenţiale, dar s-a umblat şi la sumele alocate serviciilor de informaţii. Evident, cu consultarea directorilor celor două servicii care au fost de acord.
Şi în loc să se aprobe în şedinţă de guvern Bugetul pe 2017 vinerea trecută, Şeful CSAT a programat o şedinţă a CSAT abia astăzi. La care culmea, delicatul şi competentul prim ministru Sorin Grindeanu este vicepreşedinte. Numai că, deciziile CSAT se iau prin consens. După surpriza neplăcută a ieşirii în stradă a Şefului CSAT, astăzi ne putem aştepta la orice. Inclusiv la o nouă surpriză neplăcută. S-ar amâna nepermis de mult aprobarea Legii Bugetului pe 2017, multe sectoare economic-sociale ar avea de suferit. Iar bolnavii de cancer şi cei de hepatita C ar rămâne fără medicamente pe luna februarie!
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here