Ca la noi, la nimeni – Protestele șoferilor!

409
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Bătaia de joc este o obrăznicie față de buna-cuviință”. – Aristotel, în Retorica

Nu este o noutate faptul că principalele partide de guvernare: Partidul Social Democrat și pretinsul Partid Național Liberal nu se înțeleg deloc în multe privințe. Așa se explică și faptul că social-democrații propun unele soluții și în primul rând introducerea impozitului progresiv, de la 1 ianuarie 2023, iar cei din pretinsul partid liberal nici nu vor să audă de așa ceva. Dar asta nu-i singurul motiv de disensiune, întrucât se lucrează de zor la introducerea unui nou Cod Fiscal, iar diferențele dintre social-democrați și pretinșii liberali sunt destul de multe.
Ba chiar aceste diferențe îi găsesc în poziții diametral opuse, iar armonizarea pozițiilor trenează și se tot amână luarea unor decizii, prin formula deja consacrată: „săptămâna viitoare”. Cum este și cazul de față, când s-a amânat totul pentru ședința coalițiai de guvernare de săptămâna viitoare.
Dacă, de bine de rău, în privința crizei facturilor la energia electrică s-a găsit o formulă limitată în timp – până la 31 decembrie 2022 -, cu plafonarea și compensarea tarifelor la energia electrică, nu același lucru se întâmplă cu bătaia de joc a distribuitorilor de combustibili: benzina și motorina. Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, observa, pe bună dreptate, că acum vreo trei-patru ani în urmă – dacă nu cumva chiar mai puțini – prețul barilului de petrol avea aceeași valoare pe care o are în prezent. Numai că atunci, prețurile la motorină și la benzină se mențineau sub 6,50 de lei/litru, iar astăzi sunt chiar nesimțite și cresc de la o zi la alta! Precum în cazul Marii Învălmășeli din Decembrie 1989, când zavera a pornit din Timișoara și s-a lansat zicala: „Azi în Timișoara/ Mâine-n toată țara!”, cam la fel s-au petrecut lucrurile cu protestele șoferilor păcăliți la pompele de benzină sau de motorină de niște comercianți lacomi din cale afară.
REVOLTĂ SPONATNĂ, ÎN TÂRGU-JIU. Ideea au avut-o niște șoferi din Târgu Jiu, care-au început să-și aliementeze autoturismele cu benzină sau cu motorină de numai câte un leu. Ceea ce a creat, firesc, un blocaj pentru unitățile PECO, dar și pentru șoferii care doreau să alimenteze cu sume mai mari de bani.
Cum spuneam, treaba aceasta se petrecea cu cinci-șase zile în urmă, la Târgu Jiu. În aceeași zi, alimentarea cu cobustibili în valoare de doar 1(un) leu, ori chiar mai puțin, s-a răspândit la Constanța și la Botoșani. Evident, cu claxonările de rigoare!
PROTEST GENERALIZAT, ÎN ȚARĂ. Pentru ca mai apoi, într-o zi-două, această formă de protest să se răaspândească în peste 30 de orașe din întrega țară. Astfel, șoferii au blocat mai multe benzinării, protestând față de prețul mare al carburanților practicat de diverse firme din domeniul distribuției combustibililor.
Au participat la proteste, deci, șoferi care au alimentat rezervoarele autoturismelr lor cu cantități infime de benzină ori de motorină. Au blocat în felul acesta atât pompele, cât și pe aceia care puteau și vroiau să alimenteze cu mult mai mult de 1 leu! Aceștia din urmă au avut de așteptat, iar benzinarii din firmele multinaționale, de regulă, nu au avut încotro și și-au meritat soarta!
Sute de șoferi din mai multe orașe ale României, cum spuneam, s-au organizat în grupuri care și-au dat întâlnire pe Facebook, iar cei mai mulți dintre ei alimentau cu combustibili doar în valoare de 1 leu!
PROTESTE LEGALE! Reprezentanții unor benzinării au sunat la numărul de urgență 112, dar echipajele de poliție nu au putut să intervină din pricină că protestatarii procedau corect și nu făceau nimic ilegal.
ION PREDOȘANU

P.S. Deocamdată, Guvernul Ciucă nu a luat nicio măsură pentru reglementarea prețurilor la combustibili, așa cum alte țări europene au făcut-o. Inclusiv vecina noastră Ungaria! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here