Ca la noi, la nimeni – Protejarea țărilor mici, protejarea companiilor mici!

735
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Totdeauna există cineva mai nefericit decât tine”. – Rabindranath Tagore

Așa de mult îmi place textul din motto-ul de mai sus, scris de Laureatul Premiului Nobel pentru literatură – indianul Rabintranath Tagore, încât îl folosesc foaret adesea. Semn că îl prețuiesc și îl țin minte încă din liceul urmat la Peștișani, fiind la rândul lui motto-ul unei cărți de proză scurtă tălmăcită în limba română și pe care-am primit-o printre multele cărți oferite premianților, chiar în primul an de liceu 1963/1964.
ROMÂNIA, CA MEMBRĂ NATO ȘI A UNIUNII EUROPENE. Au fost numeroase demersurile diplomatice ale țării noastre pentru aderarea la NATO, fiind spijiniți și de prestigiul și acțiunile regretatului Rege Mihai în acest sens. Deși am devenit țară membră a NATO, cu oarecare întârziere, vorba aceea, e bine și mai târziu decât niciodată. Demersurile pentru aderarea la Uniunea Europeană au durat și mai mult, acestea făcându-se cu mari costuri, prin privatizarea nesăbuită și pierderea unor mari bogății ale solului și, mai ales, subsolului bogat al României. Aș zice că îndeosebi guvernele de dreapta, începând cu Convenția Democrată când nepriceputul Radu Vasile, deși gorjean, nu a ajutat cu nimic Gorjul dar nici economia țării. Ba dimpotrivă. Abia în actuala legislatură parlamentară s-au mai corectat unele legi care să ajute firmele mici, iar Guvernul a promis inclusiv sprijin financiar de la buget și din bani europeni nerambursabili. Bani pe care, din păcate, îi accesăm foarte greu. Dacă este să-i dăm crezare lui Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, recenta modificare a Legii concurenței neloiale a fost făcută pentru a proteja firmele mici. Pe când la IMM-uri, Guvernul Ciucă a avut în vedere și firmele mijlocii.
ÎN SFÂRȘIT, BĂRBĂȚIE DIPLOMATICĂ. Recunos, nu mă dau în vânt după firavul nostru ministru al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Totuși, România l-a convocat pe șeful misiunii diplomatice din Belarus la București, după derapajul lui Lukașenko. Despre cum Statele Unite ale Americii ar împinge Europa în război cu Rusia.
În plină zi de Sfântă Duminică, Ministerul Afacerilor Externe informează că l-a convocat la sediul ministerului pe însărcinatul cu afaceri ad interim al Belarus în România, ca urmare a declarațiilor nesăbuite comise de liderul de la Minsk, Alexandr Lukașenko, referitoare la faptul că: „Statele Unite împing Auropa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei și că și alte state, inclusiv România, ar putea să fie direct implicate.
„Ca urmare a declarațiilor făcute de liderul belarus Alexandr Lukașenko la un eveniment public în cursul zileid e sâmbătă, 17 septembrie, ocazie cu care acesta a menționat printre altele că Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei și că și alte state, inclusiv România, ar urma să fie direct implicate, minstrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea la sediul MAE a însărcinatului cu afaceri a.i. al Belarus în România pentru a i se comunica următoarele: Astfel, partea română respinge ferm asemenea afirmații inadmisibile, care alimentează retorica bazată pe apel la forță și amenințarea cu forța în relațiile internaționale”, se menționează într-o precizare transmisă dumincică de MAE român.
BELARUSUL, COMPLICE AL RUSIEI. În poziția MAE român se adaugă de asemenea, nu poate fi ignorat rolul și posibilitatea internațională a Belarusului în calitate de complice al Rusiei în susținerea războiului de agresiune împotriva Ucrainei, reamintind că România este stat membru NATO și beneficiază, în cel mai înalt grad, de toate garanțiile de securitate care decurg din acest statut, în conformitate cu clauza de apărare colectivă stipulată în art.5 al Tratatului Atlanticului de Nord. NATO fiind cea mai puternică alianță politico-militară din istorie”, se mai subliniază în informarea trnasmisă de MAE român.
ION PREDOȘANU

P.S. FUNERALII ȘI ÎNMORMÂNTAREA REGINEI ELISABETA A II-A A MARII BRITANII. Astăzi, până la ora 6:30, la Londra, continuă depunerea de flori și lumânări la catafalcul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. După care are loc slujba și ritualul înmormântării celei care a fost vreme de 70 de ani Regina cea mai longevivă din toată istoria Monarhiei britanice și cel mai important OM de stat al secolului trecut și începutului de Mileniu III. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.