Ca la noi, la nimeni – Procurorii în acţiune pre-electorală

357

Motto: „Nu legăna barca dacă n-ai ajuns la mal.”
Peter Thanasse

În anii electorali ne obişnuisem cu tot felul de indivizi ce preziceau cutremure şi dezastre de tot soiul. Acuma încă n-au apărut. În schimb, ca şi în anul 2012 – cu alegeri locale, dar şi cu alegeri parlamentare – procurorii instituţiilor de forţă de sorginte băsesciană arestau sau făceau dosare penale pe rupte.
Nici nu este nevoie să ne aducă aminte primul ministru că în 2012 dosariada era cuvântul de ordine. DNA, ANI, DIICOT şi Parchetul General au o efervescenţă a activităţii demnă de cauze mai bune. Şi cu toate dosarele ticluite de procurori în 2012, USL – format din PSD, PNL şi PC – au câştigat alegerile. Atât pe cele locale, partidele alianţei electorale respective deţinând cel mai mare număr de primari, dar şi de preşedinţi ai Consiliilor Judeţene.
Aşa cum îmi încheiam comentariul de ieri, primul ministru Victor Ponta a descifrat enigma din însemnările domniei sale pe reţeaua de socializare Facebook, postate vinerea trecută. Astfel, am aflat că preşedintele PSD, Victor Ponta, va candida la prezidenţiale doar dacă nu crede total că un preşedinte-parte a planului (sau proiectului) USL poate câştiga alegerile. Până atunci, se va zbate ca Guvernul să fie cât mai eficient, iar PSD să câştige cu claritate alegerile europarlamentare. Care vor fi un fel de barometru.
De când cu bâta băgată prin gard de către Traian Băsescu şi distrugerea, deocamdată temporară, a USL zâzania continuă. Traian Băsescu se conbsideră liderul opoziţiei, trage din toate poziţiile în primul ministru Victor Ponta, dart nu-l iartă nici pe Crin Antonescu. Un preşedinte de partid ce pare a fi apucat de streche. Nu mai este deacord nici cu măsurile liberale luate – în cadrul USL – la propunerea subordonaţilor săi pe linie de partid. Şi votează în Parlamentul României anapoda, doar de dragul de a fi contra PSD. Care-i atunci deosebirea dintre PNL şi partiduleţele de buzunar create de Traian Băsescu?
Mai mult, Crin Antonescu se comportă ca un dictator în partidul ce încă-l mai conduce. Pe Senatorul Sorin Ilieşiu l-a exclus din partid pentru singura vină că a îndrznit să aibe o opinie contrară cu a sa. Şi Senatorul, devenit între timp Preşedinte al Senatului României, – Călin Popescu Tăriceanu a demisionat din PNL din solidaritate cu Sorin Ilieşiu. Mai nou, luni şi marţi, s-a încercat darea afară din PNL sau suspendarea pe şase luni a deputatului Radu Stroe, fost ministru de Interne. Tot pentru delict de opinie. Dar dihonia între liberali s-a multiplicat la scară naţională. Şi pe la judeţe este la fel, iar la o primărie de comună gorjeană, unde preşedintele organizaţiei locale PNL este primar dar şi coleg de partid cu viceprimarul, s-a încercat darea afară din partid a „vicelui”. Şi aici, ne putem aduce aminte zicala cu „peştele de la cap se-mpute!”
Iar cum pe Crin Antonescu l-a luat gura pe dinainte, spunând că va demisiona de la cârma PNL dacă liberalii nu obţin 20% la alegerile europarlamentare, este foarte posibil să fie schimbat imediat după 25 mai. Şi deci să nu mai candideze la prezidenţialele din noiembrie 2014!

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here