Ca la noi, la nimeni – Probleme mari în pandemie!

721
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Sănătatea nu reprezintă totul, dar fără sănătate nimic nu contează.”
Artuhr Schopenhauer

România a înregistrat, joi, un nou record negativ al infectărilor cu noul coronavirus de aproape 10.000 de cazuri. Cumplit, veți zice. Și, totuși, se pare că guvernanților nu le pasă. Ei știu una și bună: pe 6 decembrie să se țină alegerile parlamentare, indiferent de situație. Și chiar de numărul tot mai mare al decedaților.
Încă de miercuri, un medic bucureștean specialist în ATI, Dr. Radu Țincu, lansase ideea că în luna decembrie, România va atinge groaznica situație de a ajunge la cifra de 25.000 cazuri noi de infectări zilnice cu coronavirus.
Pornind de la această temere, prof.univ.dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății(OMS), președintele Societății Române de Microbiologie și candidat din partea social-democraților la alegerile parlamentare din 6 decembrie, a fost întrebat, ca specialist, la o conferință de presă ținută la sediul central al PSD dacă este posibil ca până în luna decembrie să se depășească numărul de 25.000 cazuri noi de infectări pe zi. Alexandru Rafila a răspuns:
„Da, este o variantă posibilă. Dacă astăzi(joi, n.m. I.P.) avem aproape 10.000 de cazuri, vă dați seama că am avut un salt de la o săptămână la alta și mă refer la media cazurilor, nu la o zi anume, inițial 500 de cazuri, ulterior 1.000, acum la un salt de aproape 2.000 de cazuri de la o săptămână la alta și atunci, în mod evident, dacă asistăm la intervale de 7 zile, 10 zile, că avem un salt major se poate ajunge la această situație.”
El a adăugat că problema „majoră” nu este a numărului de cazuri, ci este legată de pacienți care au forme medii și care trebuie internați și de cei care au forme grave și trebuie duși la terapie intensivă.
Alexandru Rafila a mai declarat, tot joi, la sediul PSD, că „funcționarea sistemului de sănătate publică, cel care trebuie să gestioneze aproape 10.000 de cazuri de infectare pe zi lasă de dorit în acest moment. Nu există o coordonare a direcțiilor de sănătate publică, să poată să identifice toate persoanele infectate, să poată să facă anchete epidemiologice pentru un număr așa de mare de persoane, să poată să identifice și să testeze contacții direcți.”
Rafila a precizat, privind acest subiect, că „dacă nu facem acest lucru, infecția va putea să circule în comunitate.” Măsurile de protecție a populației sunt bine venite, asta e cert, dar trebuie însoțite de informații clare pentru a nu crea haos și pentru a nu bulversa lumea, destul de stresată din pricina pandemiei.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here