Ca la noi, la nimeni – Prevenirea inundațiilor (neglijența GuWernerelor Mele!?)

537
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Scumpul mai mult păgubește, iar leneșul mai mult aleargă.”
Proverb românesc

Aproape că nu-i an de la Dumnezeu în care România să nu fie lovită de calamități naturale. Bine că nu am mai avut cutremure, decât dintre cele mici pe Scara Richter, care se-întâmplă în zona Vrancei, semn că energia tectonică se epuizează fără a mai fi loviți de cutremure devastatoare. Se mai cutremură pământul României, uneori, și prin Banat. Dar tot cutremure mici avem și pe acolo. Sunt semne că cineva, acolo Sus, ne iubește.
Numai că tot o zicală populară ne avertizează cu: „Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă în traistă!”. Iar de ani de zile, mai ales în ultimii 31 de ani, cu așa-zisă libertate, nevolnici din interiorul țării, dar și din afara ei, taie pădurile patriei. Așa că, pe lângă alte bogății, România își bate joc și de AURUL VERDE!
Se taie, în continuare, în draci, inclusiv în Rezervațiile naturale ale bietei Românii. Campioană la defrișat pădurile țării este o firmă austriacă, ai cărei patroni – ca și consulii Austriei în România – sunt prieteni la cataramă cu Sasul din vârful Dealului Cotroceni. De ce taie firme austriece pădurile noastre? Pentru că în Austria pădurile sunt protejate și firmele, inclusiv cele austriece, nu au cum să încalce legile pădurii. Draconice acolo și inexistente în România.
IOHANNIS A PLANTAT CEVA DEJA PLANTAT! Același Preș. Klaus Werner Iohannis se fandosește și cică ar fi promotorul unei campanii de împăduriri. Țin minte cum s-a lăsat filmat cu mâna pe hârleț și planta un puiet de stejar, care era deja plantat. El presidente mima hărnicia și a înfipt hârlețul în pământul din jurul puiului de strejar plantat de alții. Ca să nu mai spunem că dacă plantezi azi ceva, nu-i așa, stejarul cel mic ajunge la maturitate cel puțin peste 50 de ani. Vreme în care pădurile noastre dispar, iar copacii iau drumul străinătății ca materie primă prost plătită.
AURUL VERDE, APĂRAT DOAR DE AUR! Mi-a plăcut, ba chiar mi-a mers la inimă demersul bunului român George Simion, copreședinte al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), care l-a criticat vehement pe adormitul Preș. Klaus Werner Iohannis, care nu doarme în păpușoi, ci probabil stă la umbra deasă a brazilor încă nepuși la pământ în Păltiniș. Avem inundații? Și ce dacă. Iohannis-ului tot nu-i pasă. Iar PSD se face că plouă, de parcă n-ar fi în opoziție!
Până și controversatul ex-președinte Traian Băsescu (născut Braunovici!) mai mima patriotismul și mergea la inundațiile din Moldova. Este adevărat că analistul politic Mugur Ciuvică a scris o carte, „Zece ani răi”, despre cârmuirea bezmetică a creatorului Mafiei din România – Traian Băsescu (după propria-i mărturisire!). Probabil că tot Ciuvică sau un alt autor român va scrie peste câțiva ani o altă carte despre „Cei zece ani și mai răi!”
CÎȚU MIMEAZĂ PATRIOTISMUL. Măcar marioneta de prim-ministru al Coaliției Austerității – numitul Florin Cîțu, apropitar a 75 de hectare de pădure la Voineasa, în cunoscuta stațiune din județul Vâlcea, acolo unde neam de neamul lui n-a avut vreo proprietate, a mimat interesul național și s-a deplasat la Sohodol, comună din județul Alba, extrem de afectată de catastrofalele inundații din iulie. De promis a promis, că a minți este precum respirația la pretinșii liberali.
CÎȚU-PNL, APROPITAR DE PĂDURI, NU SE LASĂ! Tupeistul și pretinsul neoliberal Florin Cîțu, întrebat dacă are 75 de hectare de pădure a zis: „Da. Și o să mai iau încă 75 de hectare!” Dacă ăsta-i liberalism, păi atunci așteptăm ca DNA să se ocupe nițel și de multimilionarii apăruți în ultimii doi ani de pandemie!
BĂTRÂNUL SINISTRAT VORBEȘTE! Cert este că un bătrân necăjit, din localitatea Sohodol, județul Alba, se bucura că niște oameni cu suflet le-au adus câte ceva de mâncare și apă de băut, căci nici din asta nu mai aveau să bea. În schimb, întrebat despre guvernanți – dacă i-au ajutat pe sinistrați cu ceva – a spus-o pe șleau. „Nu i-a mai văzut nimeni de la alegeri. Ne-au promis marea cu sarea și o să mai vină peste patru ani!”
Cert este că nu doar guvernele liberale – Orban și Coaliția antiromânească, dar de dreapta, cu Cîțu în frunte (adică PNL, USR-PLUS doi și-un sfert și UDMR) își bat joc de țară.
NIMENI NU PROTEJEAZĂ PĂDURILE. De 31 de ani, nimeni nu s-a ocupat de împăduriri. Și ne mai mirăm de ce avem inundații catastrofale. Nu tu îndiguiri, nu tu regularizări ale albiilor râurilor. Nimic, nimic!
ÎMBOGĂȚIȚII DIN PĂDURILE ȚĂRII. Și în pădurile comunei Peștișani se taie în draci. Ca și în toată țara. Din Tismana, unde fostul șef al Ocolului Silvic Tismana a intrat la pârnaie, au mai fost săltați încă vreo doi (unul tot din Tismana, altul din Peștișani!). Dar îmbogățiții din exploatarea fără milă a pădurilor continuă să se îmbogățească. Se taie nu doar din pădurile private, pe furate, ci și din cele ale ROMSILVA ori ale Obștilor. Obștea din Peștișani nu face excepție!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here