Ca la noi, la nimeni – Premierul Dacian Cioloş vorbeşte. Dacă tăcea, tehnocrat rămânea!

237

Primul ministru Dacian Cioloş şi-a chemat miniştri sâmbătă la Vila Lac 3, din Snagov, s-au revăzut şi duminică pentru discuţii informale. Care va să zică, Guvernul Cioloş lucrează ori se face că lucrează. Nu se ştie exact care-i situaţia. Atent la propria-i imagine, însuşi Dacian Cioloş – fără cravată! – a dat trei interviuri în ziua lăsată de la Dumnezeu pentru rugăciune şi odihnă. Necum, duminica nu-i zi lucrătoare.
Câtu-i duminica de lungă, Dacian Cioloş a dialogat la Radio România Actualităţi, la TVR 1 şi seara la Digi 24. Demn de remarcat este faptul că are un discurs coerent, demn de politician versat. Totuşi, limbajul pare de lemn şi plin de generalităţi. Premierul nu vrea să supere pe nimeni, fiind destul de diplomat. Nu au lipsit întrebările aflate pe buzele tuturor cetăţenilor, inclusiv cele legate de creşterile salariale, menţinerea Codului Fiscal. Numai de pensii n-a vorbit nimic, în acest tur de forţă, şi nici nu avea cum, încât abia ieri după amiază avea o altă întâlnire cu membri cabinetului său, la care ministrul Finanţelor Publice urma să prezinte o schiţă a viitoarei legi a Bugetului.
Spre a nu fi acuzaţi că rupem ideile sale din context îl vom cita: “Asta intenţionăm să păstrăm în Buget, atât măsurile din Codul fiscal, care nu i se par foarte importante pentru redinamizarea sectorului economic, suntem într-o fază de creştere economică, una din cele mai importante din Uniunea Europeană şi e important, ca şi în această perioadă de tranziţie, să spun, sectorul economic să aibă încredere în cei care conduc România. Deci, de aceea, sunt foarte multe măsuri care ştiu că sunt foarte bune, sectorul economic le apreciază, în Codul Fiscal, deci avem intenţia să le menţinem, să le aplicăm la fel creşterile salariale sunt necesare în multe domenii. După părerea mea sunt necesare creşterile salariale, dar şi reforme în sectorul respectiv.” A vorbit de intenţii şi nu de chestiuni sigure, iar la reformele din sectoarele multe ale bugetarilor a lăsat să se înţeleagă că se va aprecia competenţa. Fără a exclude din capul locului reducerile de personal. Mă rog, s-a discutat şi de neinspirata fotografie a Guvernului Cioloş, promiţând că femeile miniştri aflate în spatele bărbaţilor (posibili miniştri de forţă şi, probabil, sub acoperire), care nu se vedeau deloc vor avea o altă trataţie la o nouă fotografie. De care se va ocupa personal, întrucât ce-i de la protocol au zbârcit-o, uitând în imagine bileţelele cu locul indicat pentru fiecare ministru.
Cum mai în toate partidele sunt scandaluri, a fost întrebat dacă va face un partid prezidenţial sub comanda domniei sale. Deocamdată, fără a convinge, a negat. Spunând că nu intră acum între priorităţile sale. Una peste alta, mai e mult până departe. Să aşteptăm faptele. Şi dacă se va ţine de cuvânt cu menţinerea deficitului bugetar sub 3%! Căci de vorbe, nu-i aşa, suntem sătui. De 26 de ani!
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here