Ca la noi, la nimeni – Pomana lui Cîțu?! (Patriarhia zice bogdaproste)

642
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Dă-i Doamne românului mintea cea de pe urmă.” – Zicală românească

E greu de presupus că un finanțist, fie el ajuns și prim-ministru de conjunctură al României, așa cum este Florin Cîțu, este dispus să facă pomeni. Ba chiar dimpotrivă. Ca ministru al Finanțelor și dezastruosul Guvern Orban n-a respectat Legea pensiilor, pe care nu le-a mărit așa cum prevedea legea cu 41% de la 1 septembrie 2020, la fel cum n-a dublat alocațiile de stat pentru copii!
Chit că și Legea alocațiilor de stat pentru copii fusese aprobată de Parlamentul României, promulgată de Preș. Klaus Werner Iohannis, și era în vigoare. Ca și acum, când el a devenit prim-ministru, dar nu respectă legile statului român!
România avea, deja, dinainte de 2020, o pătură socială de săraci și sărăciți, care însemna cam o treime din populația țării. Cauza acestei stări de lucruri se regăsea în abuzul de putere economică a creditorilor financiari, în exodul forței de muncă și în concentrarea intereselor economice interne în cele câteva centre economice urbane și de profit, care au determinat o adevărată deșertificare a țării, precum și în politica economică neo-liberală a ultimilor 31 de ani.
Falimentele firmelor private – cam 200.000 de firme pe an -, șomajul, lipsa de perspective, neîncrederea în viitor au făcut ca peste două treimi din populație să fie supusă spectrului foametei și sentimentului de abandon.
Exact acești oameni – cu precădere mulți tineri – au ieșit în stradă săptămâna trecută și au strigat „Libertate!” Cum a răspuns „elita”? Cu cinism, inadecvare și iresponsabilitate. Cică acești săraci nu au dreptul să protesteze, întrucât sunt needucați și nepricepuți, credincioși ca niște medievali în Dumnezeu și în familie. Dacă stai și te întrebi cine sunt needucații și medievalii – după metode cu polițiști și jandarmi – poți foarte ușor observa că, de fapt, medievalii rudimentari în gândire și în fapte se află la Putere.
Confruntat cu numeroase contestări, prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat, joi, pe Facebook, că propune CNSU ca în noaptea de Înviere circulația să fie permisă până la ora 5:00. Iar magazinele vor rămâne deschise până la ora 20:00 vineri, înainte de Paște.
„Propuneri importante pe care le transmit astăzi (joi, n.m. I.P.) CNSU – pentru cei care vor merge la slujba de Înviere, circulația pe tot timpul nopții să fie permisă până la ora 5:00”, a scris Cîțu.
Cum spuneam, de asemenea, el propune ca magazinele să rămână deschise până la ora 20:00, vineri, înainte de Sfintele Paști.
„Stațiunile de pe Litoral să fie deschise, respectând toate regulile în vigoare, dar cu capacitate de maximum 70% (exact așa cum sunt acum stațiunile montane)”, este cea de-a treia propunere transmisă CNSU de către prim-ministrul Florin Cîțu.
Anunțul premierului, referitor la accesul liber la slujba de Înviere se înscrie riguros în logica, în litera și în spiritul onest al dialogului purtat anul acesta între cultele religioase și autorități, transmite purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Bisericii ortodoxe Române, Preotul Vasile Bănescu.
Slujba de Înviere, în ritualul ortodox, spre deosebire de cel catolic, se desfășoară între orele 00:00-04:00.
„S-a decis astfel, într-un mod predictibil, accesul nestingherit la slujba de Înviere a tuturor creștinilor, precum și a credincioșilor celorlalte culte din România la serviciile religioase prilejuite de sărbătorile acestora, din perioada următoare. Aceasta întrucât participarea la o slujbă religioasă implică pietate, ordine și cumințenie, nu dezordine, ignorarea celorlalți și zglobie neatenție”, este mesajul transmis de Pr. Vasile Bănescu.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here