Ca la noi, la nimeni – PNRR-ul amână remanierea miniștrilor!

502
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „De-am mai duce-o până la toamnă…”
Cântec popular

O veste-poveste ne anunță că România nu poate renunța la cota unică. Cică ar fi o obligație asumată de un guvern format din PNL, USR și UDMR prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În astfel de condiții, soluția propusă de Partidul Social Democrat cu impozitarea progresivă nici nu mai intră în discuție. Cât despre noul Cod Fiscal, acesta are o prevedere despre cum vor fi impozitate câștigurile la jocurile de noroc. Și nu va fi doar 40%, conform unei decizii a Guvernului PSD, PNL, UDMR. Adică nu toate câștigurile la jocurile de noroc vor fi impozitate cu 40%, așa cum s-a vehiculat în spațiul public. Iar conform unor surse liberale, Ministerul Finanțelor este așteptat să propună supraimpozitarea pensiilor speciale.
PENSIILE SPECIALE, SUPRAIMPOZITATE. Mai precis, președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, spunea săptămâna trecută că este nevoie de o analiză privind supraimpozitarea pensiilor speciale. Conform unor surse, PNL așteaptă o variantă clară a acestui proiect din partea Ministerului Finanțelor Publice, condus de social-democratul Adrian Câciu. Liberalii ar fi cerut Ministerului Finanțelor Publice să vină cu o formulă aplicabilă, afirmă surse din partid. Aceleași surse spun că zvonurile conform cărora pretinsul Partid Național Liberal s-ar opune în coaliție supraimpozitării pensiilor speciale reprezintă o temă falsă și că liberalii ar fi de acord ca toate veniturile care depășesc salariul președintelui Iohannis să fie impozitate. De altfel, în PNRR este prevăzută eliminarea pensiilor speciale din România.
CIOLACU NE LASĂ ÎN CEAȚĂ, CU TEORIA TÂMPITULUI! Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, lider al Partidului Social Democrat, consideră că: „Este necesară o analiză în privința unei eventuale supraimpozitări a pensiilor speciale”, apreciind că „este incorect ca pensia să fie mai mare decât salariul – situație unică în România ultimilor 30 de ani”. Întrebat la Parlament dacă a mai avut discuții în cadrul coaliției de guvernare cu privire la supraimpozitarea pensiilor speciale, Ciolacu a declarat: „Nu. Dacă am venit cu 7 proiecte, continuăm să venim cu proiecte în aceeași logică, crezând că dacă facem același lucru o să avem un efect. Știți că e teoria tâmpitului. Nu vom reuși.”
REMANIEREA, LA TOAMNĂ. Pe de altă parte, prim-ministrul Nicolae Ciucă lasă impresia că miniștrii rămân pe funcții până la finalul celui de-al treilea trimestru, spre a nu bloca PNRR-ul și măsurile aferente. Ciucă afirmă: „În septembrie-octombrie 2022, va fi o ședință decisivă în Executiv, când se vor analiza performanțele în funcție de realizări și când se vor lua decizii cu privire la remaniere.”
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here