Motto: „Este greu să găsești o pisică neagră într-o cameră întunecată, atunci când ea nu se află acolo.” – Confucius
Nu trece ziua fără ca GuWernerul meu să nu comită vreo trăznaie. Una boacănă rău de tot. Ca să se știe. GuWernerului i se mai spune oficial Guvernul Orban. Dar în realitate este Guvernul Fred și Barney. Mă rog, primul ministru Orban Ludovic ne-a amenințat el că-și asumă în Parlament niște proiecte de legi, menite să repare ceea ce a lăsat să se înțeleagă că au făcut alții prost înaintea PNL! Curată ipocrizie.
Și s-a repezit să ne amenințe că va abroga Recursul compensatoriu prin asumare, de fapt asomare cred că-i mai corect înainte de tăierea porcului în preajma Sfintei Sărbători a Crăciunului.
N-a mai fost nevoie să-și asume răspunderea Guvernul Orban, întrucât miercuri, Recursul compensatoriu a fost abrogat în Parlament. Cum? Uite-așa, bine. PNL-ul se joacă „alba-neagra” cu Recursul compensatoriu.
Dacă în anul 2017, PNL și USR îmbrățișau cu toată convingerea proiectul de lege cu privire la instituirea recursului compensatoriu, astăzi, Guvernul Orban era cât pe ce să își asume răspunderea pentru abrogarea măsurii. Gândită de Raluca Prună, ministrul tehnocrat al (In)Justiției în Guvernul ZERO, cum a fost numit sau alintat Cabinetul Cioloș, inițiativa legislativă a venit ca urmare a unei iminente sancțiuni care plana asupra României din partea Curții Europene a Drepturilor Omului CEDO), care se traducea printr-o amendă de 80 milioane euro pe an.
Guvernul PSD de atunci avea de ales între acordarea de bani deținuților cazați în condiții improprii, ba chiar inumane și care intra în contradicție cu prevederile europene în materie, așa cum au ales Italia și alte state aflate în aceeași situație, ori de a găsi o soluție alternativă. S-a ales varianta a doua, îmbunătățită pe cale parlamentară. În anul 2019, PNL, însă, pregătit să intre în campanie electorală, a inițiat un proiect de lege pentru abrogarea Recursului compensatoriu. Și care, în luna iunie 2019, a picat la Senat. Cum forul decizional în această chestiune este Camera Deputaților, proiectul de lege a fost adoptat miercuri. Cu larga susținere a voturilor PSD!
În felul acesta, România a fost lăsată, din nou, în situația de acum trei ani, complet neprotejată împotriva unor sancțiuni internaționale.
Guvernul Orban a anunțat că își asumă răspunderea pe probleme foarte sensibile: recursul compensatoriu, OUG 114, pensionarea anticipată a magistraților. Pe viitor, acelașii Guvern Orban are în vedere asumarea răspunderii pe desființarea SIIJ(Secția Specială de Investigare a Magistraților) și alegerea primarilor în două tururi. Culmea este că PNL acuza guvernele PSD de faptul că dădea Ordonanțe de Urgență. Numai că asumarea răspunderii Guvernului este cu mult mai rea decât OUG-urile!
Așadar, nu demult liberalii se plângeau că majoritatea PSD-ALDE le băga pumnul în gură, că nu existau dezbateri și că dictatura majorității era lege. Doar câștigaseră alegerile, nu?
De fapt, asumarea răspunderii guvernului este cu mult mai gravă. Acolo nu există dezbatere. Asumarea răspunderii Guvernului Orban este mai crâncenă decât, desigur, majoritatea parlamentară.
Asumarea este extrem de strictă și n-ar putea fi împiedicată decât de președintele Țării. Nu presupune nicio dezbatere, ci doar posibilitatea unor amendamente, în cazurile în care vor fi acceptate de Guvern.
Cu alte cuvinte, toată puterea este la Guvernul Orban, care-i de fapt Guvernul Iohannis. Suntem într-o variantă cu președinte liberal, Guvern liberal, fie el și minoritar, variantă ce nu era pe placul PNL. Atunci când se afla în opoziție! Deci autoritarismul lui Klaus Werner Iohannis este în creștere periculoasă.
ION PREDOȘANU