Ca la noi, la nimeni – Pierderile României, la Bruxelles, continuă!

972
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Dacă ajungi la masa negocierilor și spui că tu deții adevărul absolut și că acest adevăr este final, nu vei obține nimic” – Harri Holkeri

Cu toții am tras nădejde că la Summitul ce a avut loc la Bruxelles, de vineri și până marți dimineața, cu privire la împărțirea, prin negociere, a 750 de miliarde de euro pentru relansarea economică a țărilor membre ale Uniunii Europene într-un program după coronavirus și dezbaterea programului multianual 2021-2027, de peste un miliard de euro, așa cum promisese președintele Klaus Werner Iohannis că se va bate spre a obține o sumă cât mai mare, nu se întrevede nimic bun.
Vom începe prin a prezenta o opinie autorizată și neangrenată politic de niciun fel. România poate primi 80 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană. Numai că, profesorul universitar Mircea Coșea avertizează: „Negocierile au adus anumite PIERDERI. Nu trebuie să ne facem că nu le vedem!” Profesorul Coșea ne atenționează, însă, că banii pot fi pierduți foarte ușor.
„Împrumuturile au crescut ca sumă, granturile s-au micșorat, deși obligațiile statelor sunt din ce în ce mai mari. Apar niște elemente foarte complicate, de care trebuie să ținem seama. Anume, dacă acordarea fondurilor europene va fi făcută în funcție de statul de drept. Domnul Iohannis spunea că nu trebuie să ne facem griji, dar granturile din fondurile pentru relansarea economică vor fi eliberate în funcție de respectarea recomandărilor specifice de țară.
Deci trebuie să existe niște programe, altfel aceste granturi nu vor veni. Sigur, acordul s-a făcut, există un semn bun că Uniunea Europeană nu se destramă, dar condițiile sunt foarte puternic cuprinse în forma finală și nu trebuie să ne facem că nu le vedem”.
De la fața locului, adică de la Bruxelles, europarlamentarul Carmen Avram(PSD) zice: „Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut. Exact cum anticipam acum trei zile, modești, fără prieteni și fără forță de negociere, am plecat acasă cu ce au negociat alții pentru noi. România va primi, deci, mai puțini bani decât în varianta inițială. Alții, printre care și noii „copii neascultători” ai Europei, Polonia și Ungaria, au câștigat. Ne vor scădea banii pentru sănătate și dezvoltare rurală, subvențiile vor fi mai mici și împrumuturile mai mari.
Asta după 4 zile și 4 nopți de negocieri dure, în care președintele României a fost, practic, inexistent. Vocea sa nu s-a auzit deloc. Spre deosebire de a altora, care au fost vocali și de neclintit. România n-a existat la aceste negocieri pentru viitorul Europei post-COVID”, a scris Carmen Avram pe Facebook.
Când o să vedeți declarațiile victorioase ale PNL, să știți că sunt cosmetizate, elegant spus, România n-a existat la aceste negocieri pentru viitorul Europei post-COVID. Nici europarlamentarul Rareș Bogdan (PNL) nu se arată chiar deloc optimist. Într-un atac dur la adresa lui Mark Rutte, premierul Olandei, ne anunță: „Olanda, una dintre țările care parcă urăște contextul european și, cu siguranță, România, iar, mai nou, urăște Italia și Spania s-a opus. O atitudine extrem de sfidătoare a lui Mark Rutte, unul dintre marii dușmani ai României la nivel mondial. Nu știu de ce, nu știu ce i-or fi făcut românii când a fost el copil, dar bărbatul ăsta… are o atitudine groaznică cu privire la România.
Austria s-a raliat poziției lui Rutte, prin Sebastian Kurz, ceva mai moderat, dar pe parcursul summit-ului a avut poziții ceva mai radicale”, a completat Rareș Bogdan. Revenind la ideile profesorului Mircea Coșea, rămânem cu riscul de a ne împotmoli în obținerea banilor europeni – împrumuturi sau granturi -, iar festivismul din tabăra PNL chiar că nu se justifică. Prin nimic.
ION PREDOȘANU

P.S. PSD dă o lovitură rivalilor din PNL! Marian Măroiu, președintele Filialei PNL Giurgiu, a trecut la PSD Giurgiu, împreună cu toată filiala municipală a liberalilor. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here