Ca la noi, la nimeni – Pericolul protestelor sociale

663
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Politica este arta subtilă de a obține voturi de la săraci și fonduri pentru campanie de la bogați, promițându-le și unora și altora că îi vei protaje de ceilalți.” – Oscar Ameringen

În general, se spune că nemulțumiților li se ia darul. După protestele profesorilor din învățământul preuniversitar, care-au culminat cu o grevă generală ce a ținut trei săptămâni, încheiată prin măsuri ale Guvernului Ciucă, ce au repartat acele inechități existente de ani buni de zile, au venit și preoții care au calitatea de dascăli cu pretențiile lor. Treaba s-a reparat simplu, fiindcă mărirea retribuțiilor acestora era prevăzută într-o Anexă.
OBRĂZNICIA PROCURORILOR. De astăzi, și magistrații amenință că vor bloca instanțele, refuzâd pensii mai mici. Marți după-amiază încă se mai purtau negocieri între reprezentanții Ministerului Muncii și cei ai magistraților și s-ar putea ca, la această oră, conflictul să fie închis. Ceea ce nu acceptă magistrații și procurorii este faptul că Guvernul Ciolacu insistă ca pensiile să fie calculate numai pe bază de contributivitate! Mai vocali au fost, și de această dată, procurorii ce au venit tot cu amenințări de același fel, deși a fost o mare greșeală atunci când și ei au fost incluși în categoria bine plătită, cea a magistraților. Vicepreședintele PNL și președinte al organizației PNL Satu Mare prezenta un exemplu de magistrat care are o leafă de 17.000 lei și a ieșit la pensie cu incredibila sumă de 24.000 lei!
În fond, și procurorii și judecătorii s-au grăbit să se pensionaze, fiind în lucru o Lege a pensiilor speciale, prin care pensiile lor de serviciu nu mai puteau depăși salariul în plată, cerută de Comisia Europeană și conform căreia pensiile magistraților și procurorilor urmau să fie impozitate cu 15%!
NOI GREVE SOCIALE. Totuși, după greva profesorilor urmează noi greve sociale. Cele ale medicilor și ale magistraților. Nu știm dacă acestea vor avea loc prea curând, dar după vara fierbinte care se anunță grevele amintite ar putea să apară prin lunile septembrie-octombrie.
SCĂDEREA PREȚURILOR LA PRODUSELE ALIMENTARE PRIN REDUCEREA ADAOSURILOR COMERCIALE. Așa cum a promis Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, marți a avut loc o întâlnire a unor membri ai Guvernlui Ciolacu cu rerezentanții marilor magazine, ai lanțurilor de supermarketuri. Scopul discuțiilor a fost acela de a găsi soluții și scheme pentru reducerea prețurilor la vreo zece produse alimentare de bază, prin scăderea în limite rezonabile a adaosurilor comerciale. Atât la producători, cât și la retaileri, așa cum explica ministrul Economiei, Radu Oprea. A fost o ședință de urgență la Guvern, cu acest scop, în care, Prim-ministrul Marcel Ciolacu s-a aflat față-n față cu cei amintiți mai sus.
Pe lângă limitare adaosului comercial, s-a mai propus și ideea suspendării pe o perioadă limitată a taxelor impuse de retaileri la unele categorii de produse.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here