Ca la noi, la nimeni – Pași timizi spre Buget și către Schengen!

556
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Buget sărac //Azi se spune: Nu sunt bani!/ Totuși, banii se găsesc/ La corupți, escroci, șnapani…/ Și la cei ce nu muncesc.//” Epigramă de Florea Ștefănescu (2.000)

Eu, unul, îl cred pe ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, că nu doarme, nici ziua și nici noaptea, din pricină că tot încearcă să găsească soluții, adică bani, pentru a acoperi nevoile pentru salarii și pensii, și, mai ales, să le dea ministerelor cât mai aproape de ceea ce acestea au cerut.
E drept că, sâmbăta trecută, a trudit împreună cu experții din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, de dimineață până târziu în noapte, iar duminică, începând cu orele 11:00, s-a aflat la Palatul Victoria cu prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, doar-doar vor putea încheia încurcatele socoteli ale bugetului de stat și al asigurărilor pe anul 2024.
Mai zilele trecute s-a lansat, la derută, că retribuțiile demnitarilor vor fi majorate cu 5% pe întreg anul 2024. Numai că, luni, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a dezmințit acest lucru precizând că creșteri salariale vor avea toți bugetarii cu 5%, mai puțin demnitarii, ale căror salarii nu vor crește chiar deloc.
Oricum, luni după amiază, urma să aibă loc o ședință a Coaliției de guvernare, în care să se bată-n cuie o primă formă a proiectului bugetului de stat și al asigurărilor sociale ce va fi prezentată în Parlament săptămâna aceasta. Unde, desigur, vor avea loc dezbateri, se vor introduce amendamente și, la final, se va vota.
ÎNTÂLNIRE, MAI MULT DECÂT PRIETENEASCĂ, ÎNTRE MARCEL CIOLCU ȘI MUGUR ISĂRESCU. În cursul zilei de ieri, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a avut o întrevedere cu guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, dar nu la sediul BNR, ci la Arenele Romane. Unde au stat drept și, sperăm că au judecat tot drept, soluțiile gândite de Guvern pentru Proiectul Legii Bugetului de stat și al asigurărilor sociale pentr anul 2024. Fiecare și-a prezentat punctul de vedere, și l-a susținut, iar la finalul discuției, trag nădejde, că s-a ajuns la o formulă acceptată de către cei doi demnitari. Evident, o formulă cu mai multe plusuri decât minusuri, capabilă să constituie baza unui proiect solid al Legii Bugetului pe anul 2024.
MIJESC CEVA ȘANSE DE SCHENGEN. Ca o surpriză plăcută, semn al activității diplomatice mai susținute din ultima vreme, presa din Austria a anunțat în cursul zilei de luni, că Austria și-a mai îmblânzit pretențiile și este dispusă, deocamdată, să accepte România în selectul Spațiu Schengen, din luna martie, doar cu aeroporturile. Urmând ca, mai apoi, cine știe, poate până-n toamnă, să avem acceptul și pentru transporturile terestre și feroviare.
Oricum am zice, vestea nu-i rea deloc și asupra ei ne vom apleca mai mult în simplele note de miercuri.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here