Acuzat că ar trebui să dea seama despre dispariția din execuția bugetară a anului trecut a circa 10 miliarde de lei, alături de miniștrii săi Anca Dragu Paliu, ex-Finanțe, Cristian Ghinea, fost la Ministerul Fondurilor Europene, fostul prim ministru Dacian Julien Cioloș a făcut spume la gură. L-a jignit pe Liviu Dragnea, președintele PSD, aducându-i acuze de parcă s-ar fi aflat într-o campanie electorală murdară.
Chestiunea nu-i nouă, iar analistul economic Radu Sofiani o prevăzuse încă de la a doua rectificare bugetară, din 22 noiembrie 2016, fără a i se fi dat crezare. Totuși, lipsesc 10 miliarde de lei la capitolul încasări pe anul 2016 și situația nu trebuie trecută cu vederea.
Că nu-i nouă am zis, dar chestiunea este și foarte serioasă. Ministrul Finanțelor publice, Viorel Ștefan, vrea un audit pentru rectificările bugetare ”pe plus”. El susține că ar fi necesar un audit al Curții de Conturi pentru a verifica precis condițiile în care s-au făcut rectificările bugetare ”pe plus” de către Guvernul Dacian Julien Cioloș!
”În luna august a anului 2016, guvernul își făcea deja planuri cum se va implica în campania electorală din toamnă și își pregătea terenul încercând să salveze aparențele, declarând că fac rectificări bugetare ”pe plus”, adică țara merge bine! Și nu era așa, a fost o minciună grosolană. (…) Față de proiecția inițială, upgradată prin cele două rectificrări bugetare, cea din august și cea din noiembrie, pe execuție se constată nerealizarea a 10 miliarde de lei la poziția venituri. Sigur, chestiunea e foarte serioasă, dar, pe de altă parte, îmbracă un caracter Tehnic. De aceea, cred că examinarea în cadrul comisiilor de specialitate (ale Parlamentului, cele de buget-finanțe, n.m. I.P.) odată cu pronunțarea asupra celor două ordonanțe de rectificare bugetară din cursul anului 2016, în condițiile în care comisiile de specialitate beneficiază și de asistența Curții de Conturi, pentru a verifica condițiile în care s-au făcut aceste rectificări – condiții de legalitate, de oportunitate. Deci, în aceste condiții, probabil vom avea o concluzie bine conturată după examinarea în cadrul ședințelor reunite ale celor două comisii”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, în Palatul Parlamentului, potrivit AGERPRES.
*
Ar mai fi de semnalat o altă situație și mai dezastruoasă. Care vorbește despre cum a pierdut România mai mult de 30 miliarde euro în 10 ani. Este vorba despre cei zece ani de când a intratîn Uniunea Europeană, ca urmare a eliminării TVA-ului în vamă. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) s-a dovedit total depășită în lupta pentru stăpânirea fenomenului firmelor fantomă, prin care s-au scurs anual 3-4 miliarde euro. Bani care în loc să ajungă la buget au rămas în buzunarele unor șmecheri, inclusiv în ale unor șefi ai Fiscului.
Ion PREDOȘANU