Ca la noi, la nimeni – Orban – distrugătorul de bugete!

587
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „„Capitală. Moara lui Bucur. Vad bun. Aici se macină bugetul central.”
Valeriu Butulescu

Cum spuneam și ieri, situația alegerilor locale nu-i roză. În București, sunt trei Sectoare – 1, 2 și 5 – la care nu doar suspiciunile de fraude electorale sunt prezente, dar există și probe clare că aleșii nu au câștigat cinstit. Asta nu înseamnă că Birourile electorale ale respectivelor sectoare au luat măsurile ce se impuneau, prin renumărarea voturilor la secțiile vizate de fraude electorale. Nici vorbă de așa ceva.
*
Totuși, niște cifre seci și reci din domeniul finanțelor publice ne-au îngrijorat și mai tare. Statul, care, sub Guvernul Orban-PNL, se dovedește un foarte prost gestionar a cheltuit, în primele 8 luni ale acestui an, cu 54,7 miliarde de lei mai mult decât a încasat. Și astfel, Guvernul LuCOVID a ajuns la un deficit bugetar de 5,18% din Produsul Intern Brut(PIB).
Cifra înspăimântătoare de mai sus reprezintă un record al perioadei de după criza anterioară, cea din anii 2009-2010, nu doar prin amploarea deficitului, ci și prin faptul că decalajul la 8 luni din 2020 depășește suma decalajelor din cele 24 de luni ale întregii perioade 2017-2018, care fusese de 51,1 miliarde de lei.
Cum de a reușit Guvernul LuCOVID această „performanță”? Veniturile bugetare au scăzut la mai toate capitolele importante, inclusiv la TVA și la accize. Deși în aceeași perioadă consumul populației a cunoscut o creștere, iar, pe de altă parte, cheltuielile bugetare s-au majorat extrem de agresiv, cu precădere la capitolele care sunt obligatorii.
Dacă ne întrebăm cum se finanțează acest deficit record, putem spune că printr-o îndatorare masivă. Adică, împrumutându-ne cu dobânzi mari, de circa 4,75%, în vreme ce vecinii noștri – Ungaria, Bulgaria sau Polonia – se împrumută cu dobânzi extrem de mici.
Soldul creditului guvernamental a sporit, în primele 8 luni din 2020, cu 19,7 miliarde de lei(peste 4 miliarde de euro!), cifră ce n-a mai fost atinsă și depășită decât atunci când România se împrumutase la FMI. Chiar și în aceste condiții, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, se împăunează „economia răspunde pozitiv” la provocările crizei provocate de Coronavirus, evitând, însă, să explice de ce bugetul de stat nu răspunde pozitiv la evoluția economiei.
Și, uite-așa, guvernul prim-ministrului Orban Ludovic cheltuie în 8 luni, cât PSD în doi ani! Cabinetul Orban a reușit două recorduri de când se află la guvernare: deficitul bugetar a crescut la peste 5% din PIB și datoria publică a depășit peste 42% din PIB.
Cel mai mare mincinos la capitolul finanțe e însuși ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu: Acest guvern a gestionat foarte bine această criză dublă, de sănătate și economică, iar economia răspunde pozitiv. Suntem transparenți în relația cu toate instituțiile internaționale private și publice, cu agențiile de rating și partenerii noștri de la Comisia Europeană.”
Din păcate, Cîțu a fost chemat/invitat de patru ori în Parlamentul României să limpezească lucrurile. Și să explice la ce a folosit imensele sume împrumutate. Ori, asta nu-i deloc transparență!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here