De Ziua Eroilor, dacă nu chiar mereu, ar fi bine să-i cinstim pe înaintaşii noştri ce şi-au dat sângele şi viaţa pentru ca naţiunea română şi România să existe. Fie pe timp de război, fie pe timp de pace. Eroi fiind şi aceia care şi-au dat ultima picătură de energie în gulagurile sovietice ori în temniţele comuniste.
Bunul meu prieten generalul de divizie în rezervă Constantin Ispas este unul dintre aceia care-au luptat pe front în cel de-al Doilea Război Mondial şi la cei 90 de ani ai domniei sale nu precupeţeşte nici un efort de a scrie, ca singurul istoric militar combatant în cel de-al Doilea Mondial aflat în viaţă graţie credinţei sale şi iubirii de neam şi patrie, cărţi adevărate despre Eroii neamului. Cu precădere despre Eroii Gorjului.
Abia a terminat de aşternut pe hârtie o carte intitulată „Misiune îndeplinită”, cu Eroii din comuna Peştişani. Nu am idee la a câta carte de brav suflet românesc a ajuns istoricul militar Gen.(r) Constantin Ispas, dar cu ani în urmă mi-a mărturisit că, parcă într-un vis, Dumnezeu i-a spus că mai are de făcut lucruri bune pe pământ şi va trebui să scrie 9 (nouă!) cărţi.
Am în faţă numărul 32/2015 al prestigioasei reviste de educaţie istorică şi patriotică ONOARE ŞI JERTFĂ, primită prin amabilitatea Col(r) Dorin Negru, număr dedicat în întregime veteranilor de război, editată de Consiliul Local şi primăria oraşului, în fapt, municipiului Târgu-Jiu, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj şi Filiala Judeţeană Gorj a Veteranilor de Război „Tudor Vladimirescu”. De pe pagina de gardă a căreia reproduc propoziţia „SACRIFICIUL PRESUPUNE RECUNOŞTINŢĂ” şi fraza ceva mai lungă: „Cinstind eroii ne facem datoria cetăţenească de a respecta jerfta lor, obligaţia de a educa tinerii generaţiei viitoare în spiritul cetăţeniei europene.”
Cu modestie, pe coperta IV, apare şi caseta tehnică a publicaţiei, redactor responsabil fiind acelaşi neobosit General maior (r) Constantin Ispas, dimpreună cu mai puţin de o mână de colaboratori. Pe aceeaşi copertă, de final al florilegiului de poeme şi cuvinte frumoase dedicate veteranilor de război, mai merită citate minunatele cuvinte: „Prin veterani, cultul Patriei, al eroismului, devine sentiment superior, o împărtăşire de ce a fost şi ce va fi”.
La loc de cinste, pe coperta a doua, se află Hotărârea privind instituirea „Zilei veteranilor de război” de către primul ministru Călin Popescu-Tăriceanu, la 10 octombrie 2007, după care semnează editorialul „veteranii de război – comoara vitejiei strămoşeşti în numele onoarei şi dreptăţii generalul de armată (r) invalid de război Marin Dragnea, urmat de o mică însemnare „O umbră de tristeţe ne întunecă frunţile” şi o pagină ON MEMORIAM despre cei care „au trecut pe rând sau înainte de rând în Împărăţia Tăcerii” de unde ne şoptesc „SĂ NU NE DAŢI UITĂRII!” Sub genericul „Salutăm şi omagiem sacrificiul veteranilor, venerăm sporitul de înaltă înţelegere patriotică şi angajare totală la porunca patriei” se înscriu mesajele Prefectului judeţului Gorj, Alin-Vasile Văcaru, al Consiliului Judeţean, semnat de preşedintele Ion Călinoiu, al Consiliului Local Târgu-Jiu, Primar Florin Cârciumaru, al Centrului Militar judeţean Gorj, comandant Colonel Constantin Ilie şi al Comandantului Garnizoanei Târgu-Jiu, Colonel Marin Bran. Omagii lirice semnează Prof. Ion şi Maria Făgaş, Virgil Manta, General, veteran de război, poet şi publicist, iar sub aforismul „Iubirea de patrie este cea dintâi virtute a omului civilizat”, aparţinând lui Napoleon Bonaparte, sunt nişte gânduri din inimă ale artistului Tudor Gheorghe. Pe mai multe pagini, elevii prin cântec îşi omagiază veteranii, iar studentul Filip Alexandru Giorgi le închină poemul „Omagiu veteranilor”. Două pagini sunt închinate sărbătoririi unui veteran Ilie Voinescu, din comuna Leleşti-Gorj, la împlinirea vârstei de 100 de ani. Şi copiii de grădiniţă nu i-au uitat, iar dintre poeţii consacraţi le scriu poeme de aleasă simţire Ana Gogălniceanu şi Viorel Gârbaciu.
ION PREDOŞANU