Ca la noi, la nimeni – Odiseea reformei pensiilor!

770
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Tăiați pensiile speciale, nu pădurile.” – Slogan al protestatarilor DECLIC

Legea privind reforma pensiilor urma să rezolve mai multe probleme ridicate de criticile venite din partea Comisiei Europene și, în primul rând, beleaua cu pensiile speciale. Duminică s-au întâlnit reprezentanții coaliției de guvernare și miniștrii care aveau tangență cu acestea, probabil ministrul Justiției, al Armatei, al Afacerilor Interne, serviciile și, cu siguranță, ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu. Reuniunea de taină a avut loc, se pare, la Vila Lac 3 din Snagov și nu se prea cunosc multe secrete discutate acolo.
Cu siguranță, s-au adus amendamente la proiectul Legii privind reforma pensiilor, fiind vizate în principal pensiile speciale. Nu-i exclus să fi ieșit o cacealma sau o încercare de a păcăli Comisia Europeană, care-a criticat dur pensiile speciale din România amenințând cu neîndeplinirea unui jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR) și pierderea unei importante sume din banii europeni. Vreo 3 miliarde de euro în total.
Exista temerea că mai marii coaliției de guvernare ar fi tentați să piardă acest morman de bani, numai de dragul păstrării „pensiilor speciale”!
PENSII DE SERVICIU MAI MICI! În sfârșit, luni, Proiectul de Lege a reformei pensiilor ar fi ajuns pe masa comisiilor din Senat: varianta finală din Coaliție în șase puncte.
Este vorba de Comisiile juridică și de muncă din Senat care au dezbătut luni proiectul de lege al Guvernului prin care urmează să se reducă pensiile de serviciu.
Coaliția de guvernare ar fi ajuns la o variantă finală, conformă cu cererile din Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR). Astfel, s-ar merge pe varianta unei supraimpozitări cu 15%(cifră destul de mică!) a părții de necontributivitate din pensiile speciale.
CELE ȘASE PRINCIPII BLÂNDE CU PENSIILE SPECIALE! În fapt, se au în vedere șase principii ce vor fi transmise ca amendamente, după cum urmează: nimeni nu va depăși la pensie, veniturile din activitate; partea de necontributivitate va fi indexată anual cu 15%; pensiile se vor indexa anual cu rata inflației; nu se permite cumulul de pensii speciale; se abrogă articolul prin care se putea beneficia de pensie specială după numai un mandat în CSM; pentru cei din Apărare și Ordine publică se elimină cinci sporuri din baza de calcul.
Proiectul, cu amendamentele aduse de coaliție, va intra marți în cele două comisii amintite ale Senatului, fiind amânat cu o zi, miercuri urmând a fi luată o decizie final în acest sens.
CIOLACU, OPTIMIST: NU VOM PIERDE NICIUN EURO DIN PNRR. Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, se arăta, luni, optimist, considerând că: „România nu va pierde niciun euro din a doua tranșă de bani europeni din PNRR, iar legea privind reforma pensiilor speciale trebuie făcută ținând cont de realitățile din acest moment.”
ION PREDOȘANU

P.S. ÎN CAMERA DEPUTAȚILOIR, CAMERĂ DECIZIONALĂ, VOR MAI APĂREA AMENDAMENTE. Este limpede că, după dezbaterile din Senat, Proiectul de Lege privind reforma pensiilor – normale și cele speciale – va merge în Camera Deputaților, care-i camera decizională, și acolo va mai putea fi îmbunătățită cu alte amendamente. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here