Ca la noi la nimeni – O ţară tristă, plină de umor

409

Obiceiurile de astăzi ale românilor nu sunt de dată recentă. Cultivat la şcolile nemţeşti – studiind în Austria, la Viena, dar şi în Germania – Poetul Nepereche Mihai Eminescu s-a exprimat prin aforismul preluat de noi, ca motto al acestor însemnări, despre faptul că românii au preferat dintotdeauna să râdă şi atunci când era cazul să plângă. Şi este sigur că nu-l influenţase, cu nimic, bunul lui prieten Caragiale.

Că despre opera marelui Ion Luca Cartagiale, ce să mai spunem, prin tot ce a spus pare a fi contemporanul nostru. Nu doar Momentele şi schiţele sale sunt de o acută actualitate, ci şi scrisoarea pierdută. Pe Coana Joiţica o regăsim în Prinţesa de Pleşcoi, divorţata ambetată de Traian Băsescu. A rămas mneaei aparent singurică, după ce-a părăsit-o Cocoşul aflat pe post de soţ atâta timp cât putea profita de funcţiile domniei sale. Ba ca şefă a Cancelariei prezidenţiale, ba ca ministresă peste cele două ministere mamut – al Dezvoltării şi al Turismului, ambele cu numeroase contracte barosane. Din care contracte s-au adăpat cu miliarde de euroi ambii soţi. Încât să nu ne mire dacă Madam Elena Udrea va arunca măcar vreun miliard la alegerile viitoare. Ca să se aleagă şi ea. Cum vericul Căîtălin Predoiu şi-a anunţat candidatura la prezidenţialele din 2014, după modelul „Dragă Stolo!”, ne-am putea trezi cu candidatura Elenei Udrea. Şi cu o posibilă revenire la PDL a Guvernatorului de azi al României – Traian Băsescu. Un om cu capul pe umeri, Dan Voiculescu, preşedintele Partidului Conserrvator şi, pare-se, creatorul USL trage un semnal de alarmă spunând: „Dacă partenerii din USL nu vor fi atenţi, alianţa – creată zce-se la ideea domniei sale, n.m.N.R. – şi-ar putea pierde legiutimitatea.” Cine are urechi de auzit, să audă. Nu să râdă, după modelul balcanic de pe malurile Dâmboviţei.
Zâzania dintre miniştrii liberali şi cei social-democraţi, cu toţii colegi în Cabinetul Ponta, nu-i a bună. Ce-i drept, se pornise cu surle şi trâmbiţe un Cod Rutier. Necesar, chiar dacă amenzile prevăzute erau exagerate. Totuşi, în România mor pe şosele cei mai mulţi oameni din Uniunea Europeană. Şi mai necesarul Cod Silvic a fost înmormântat din interese. Oculte. Iar referitor la nevoia unui Cod Silvic, printre rânduri, pricepem că s-a pronunţat inclusiv Prinţul Charles, moştenitorul Coroanei Marii Britanii. E drept, are proprietăţi prin Transilvania, se mai vorbeşte că şi l-ar fi găsit strămoş şi pe Vlad Ţepeş, cert este că omul ştie ce vorbeşte. Prinţul Charles şi-a susţinut afirmaţia miercuri seara la lansarea părţii a treia a documentarului „Wild Carpathia” susţinând un mare adevăr: „România pierde 3 hectare de pădure virgină pe oră.” Şi mai departe se referea la faptul că jumătate din acest fenomen distrugător se petrece în zone care-ar trebui să fie protejate. Şi, ce să vezi. La noi, unde se ia totul în derizoriu şi în derâdere, s-a trezut vorbind Rovana Plumb, ministrul Mediului, repezită să-l contreze. Cică „Prinţul Charles s-a referit la 3 hectare de pădure la nivelul întregii Uniuni Europene”. Măi să vezi şi să nu-ţi vină să crezi. Oare ce interese apără oare ministrul Mediului?
Din moment ce şi statisticile Uniunii Europene îi dau dreptate tot Prinţului Charles, n-ar fi fost mai bine ca ministrul mediului, Rovana Plumb, să se abţină? Atâta o rugăm pe Doamna ministru: să consulte statisticile recente ale EUROSTAT privitoare la situaţia pădurilor în Uniunea Europeană. Altfel, nu numai domnia sa, dar şi soarta pădurilor patriei e de râsu’-plânsu’ României. Şi chiar al Europei!
N. ROŞCA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here