Ca la noi, la nimeni – O Prună dintr-o Dumbravă a (In)Justiţiei!

231

Pe vremea când Generalul, Dumitru Dumbravă, Șeful Direcţiei Juridice din cadrul SRI acorda un interviu în care vorbea, pe înţelesul tuturor despre implicarea serviciului de informaţii în Justiţie, prin aprilie 2015, nu auzisem de ministresa Raluca Prună. Care parcă vorbeşte cu prune-n gură şi nu pricepem nimic.
Generalul Dumitru Dumbravă lansa un avertisment pentru corupţii care se cred imuni în faţa autorităţilor: „Statul român şi-a dezvoltat unul dintre anticorpii echipaţi pentru însănătoşirea societăţii şi eliminarea corupţiei.” Introdusese în limbajul securistic şi infiltrarea acestei instituţii pe care-o reprezenta şi încă o reprezintă a sintagmei „Câmpul tactic” în care acţionează. Adică, SRI urmăreşte anchetele DNA de la început până la sentinţa definitivă. Nimeni nu l-a contrazis, el nu şi-a retras afirmaţiile. Numai că, dacă-i aşa cum pretindea el, ditamai generalul SRI, de ce în cei zece ani răi sub Băsescu nu s-a eradicat corupţia?
Este vehement contestată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind viitoarele interceptări. Nu doar de societatea civilă, ci şi de Asociaţia magistraţilor din România şi de Uniunea naţională a Judecătorilor din România. Cu toate acestea, dintre liderii politici, numai preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, Preşedintele Senatului în acelaşi timp, se pronunţă vehement pentru respingerea dubioasei OUG. Aprobată şi-n CSAT şi în şedinţă de Guvern Cioloş. De la PNL nu avem aşteptări, dar nici măcar PSD-ul condus de preşedintele Liviu Dragnea nu se pronunţă.
Şi cum ar face-o, din moment ce el are un Dosar penal neterminat. Aşa că, fiindu-i frică de judecata Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedinte controversata Livia Stanciu, nu este exclus ca prin votul dat de PNL, PSD şi UDMR acea nenorocită de OUG să treacă prin Parlament ca gâsca prin apă. Cu modificări nesemnificative.
Partidul DNA, condus de Laura Codruţa Kovesi, se vede pe cai mari de parcă şefa DNA s-ar afla într-o campanie nu numai electorală, ci chiar pentru viitoarele alegeri prezidenţiale. Numita Laura Codruţa Kovesi s-a lansat într-o declaraţie ce-i convine: „Respingerea ordonanţei privind interceptările ar afecta toate cazurile Ministerului Public, nu doar lupta anticorupţie.”
Toată această harababură din Justiţie se petrece de când Curtea Constituţională a României a precizat, în motivarea deciziei sale publicată pe 9 martie, că decizia privind supravegherea tehnică se va aplica dosarelor aflate pe rolul instanţelor de judecată, nu în cauzele definitiv soluţionate până la data publicării sale.
Mai pe şleau, ilegalităţile din ultimii 10-11 ani rămân ilegalităţi. Iar madam Prună, ca ministru al (In)Justiţiei va face pe mai departe jocurile unuia ca Generalul Dumbravă şi acelora pe care el îi reprezintă.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here