Ca la noi, la nimeni – Nu mai avem forță de muncă nici măcar în agricultură…

484

În ultimii ani se face din ce în ce mai simțită lipsa forței de muncă. Și nu doar cea calificată, absența din peisajul educației ceva timp a școlilor profesionale fiind resimțită de mai multă vreme. Există licee tehnologice, care nu-s totuși echivalentul școlilor profesionale. Dar, în lipsă de altceva e bine și așa.
Mai multe companii ce se confruntă cu absența forței de muncă bine calificată au luat inițiativa să susțină financiar școlarizări în domeniul formării profesionale, fie prin ucenicie la locul de muncă plătit, în vederea învățării de meserii cu înaltă calificare atât de necesare lor.
Culmea este că și în agricultură se face simțită lipsa forței de muncă. Lumea satelor este îmbătrânită, iar tinerii își caută – cei mai mulți – de lucru în străinătate. Am călătorit cu trenul și am avut un coleg de drum pe un tânăr gorjean ce a lucrat ani de zile în Anglia. Dacă avea, în echipă, vreun englez să accepte munci grele și pretențioase. Erau numai spanioli bine pregătiți profesional și polonezi cu care se-nțelegea foarte bine. Foștii colegi de muncă din Anglia îl tot sună și-l cheamă înapoi. N-ai pleca, dar nu vede ce-ar putea să facă în țară. Acolo, din salariu, își plătește chiria, mănâncă, se-mbracă și îi mai rămân bani să-i pună deoparte.
Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Roșu, se tânguie că fenomenul este încurajat și de către statul român, care îndeamnă oamenii satelor să nu muncească prin ajutoarele sociale mari pe care le oferă.
“O problemă din agricultură este faptul că un mai avem forță de muncă. Nu mai găsești un om care să vină să-ți măture curtea.(…) România a ajuns să dețină un record în ceea ce privește ajutoarele sociale. Ajutoare sociale care au ajuns la niște cifre, dacă nu ar fi scrise în comunicatele INS, am spune că fabulăm”, a declarat la o conferință de presă organizată de LAPAR.
Potrivit acestuia, România acordă ajutoatre sociale în valoare de 10 miliarde euro într-un an, în condițiile în care România are 20 de milioane de locuitori, și un Produs Intern Brut de circa 17 miliarde euro în 2016.
Până acum, au plecat să muncească în strrăinătate aproximativ 2 milioane dintre cetățenii României. Doctorii, asistentele medicale fiind cei mai numeroși.
Acestora le-au crescut salariile și mai urmează alte măriri la sume rezonabile în noua Lege a salarizării unitare a bugetarilor. Care, deocamdată, întârzie să fie dezbătură. Căci până la votare și promulgare mai este încă o lungă cale.
Ion PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.