Ca la noi, la nimeni – Nicolae Ciucă – general (r) și prim-ministru în retragere!

372
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Un popor care alege politicieni corupți, impostori, hoți și trădători, nu este victimă, ci complice.” – George Orwell

Ne-am pus mari speranțe în faptul că partidele politice parlamentare își vor da mâna și se vor uni pentru a salva țara din multele crize ce-au năpădit-o, precum buruienile culturile agricole. Dintre toate, criza sanitară este, de departe, cea mai gravă. Zilnic, ne mor sute de oameni din cauza COVID-19. Nici marți nu am avut o zi mai blândă, ba dimpotrivă. România a înregistrat marți, la orele 13:00, 16.765 cazuri noi de COVID-19 și 523 decese!!! 12 dintre acestea sunt anterioare. În secțiile ATI ale spitalelor erau 1.867 de bolnavi în stare gravă, dintre care 43 de copii.
PSD SE ȚINE DEPARTE! Și, cu toate acestea, chiar dacă luni seara, la Palatul Cotroceni, se întâlniseră Preș. Klaus Werner Iohannis, prim-ministrul interimar Florin Cîțu și Nicolae Ciucă, prim-ministrul desemnat cu formarea urgentă a unui nou guvern, unul capabil să gestioneze țara în cumplitele situații de criză, aveam impresia că prin renunțarea la ideea unui guvern interimar și acceptarea formării unei majorități guvernamentale, șansele de a micșora numărul zilelor cu guvern fără puteri depline cresc. Ne-am înșelat.
Știam deja că liderii PSD nu susțin un guvern minoritar, cum ar fi fost unul format din PNL și UDMR, și nici nu vor să intre la guvernare alături de PNL. Asta din pricina unei rezoluții a pretinșilor liberali, rezoluție care prevede că PNL nu se va asocia niciodată cu Partidul Social Democrat.
TUPEU MAXIM LA USR! Între timp, USR s-a răzgândit și a pus noi condiții, mai dure, decât aceea a scoaterii lui Florin Cîțu din schema guvernării. Partidul lui Dacian Julien Cioloș și-a schimbat condițiile pentru care ar intra la guvernare, a transmis Digi 24. Se pare că reprezentanții USR doresc să facă parte din Guvernul Ciucă, alături de PNL și UDMR, refacerea alianței fiind prima condiție a acestora. Tot cei din partidul condus de Dacian Cioloș au pus condiția unui nou protocol pe care să îl semneze cu noul premier desemnat și cu noua conducere a PNL. Ei doresc aceleași șase ministere deținute anterior ieșirii de la guvernare, plus funcția de vicepremier pentru Barna Dan.
MANDATUL LUI CIUCĂ EXPIRĂ VINERI. Valeriu Stoica, fost președinte al PNL și fost ministru al Justiției, a declarat că „mandatul de premier desemnat al lui Nicolae Ciucă expiră vineri. Dacă nu se reușește să ajungă la o înțelegere de refacere a Coaliției cu USR, pentru a avea susținere pentru guvernul său, el poate să cumpere timp, printr-o formulă de auto-sacrificiu: să-și depună mandatul și să spună n-am reușit să fac majoritatea” (…) Dacă își depune mandatul, însă, ar putea fi nominalizat din nou pentru a forma Guvernul și va avea timp să negocieze mai departe, dacă încearcă într-adevăr o flexibilizare și încearcă să găsească formule pentru a reface Coaliția”.
În vreme ce prim-ministrul desemnat, Nicolae Ciucă, pomenește de primirea unui mandat din partea președintelui Iohannis pentru a alcătui o majoritate guvernamentală, din interiorul PNL, însuși Florin Cîțu îl contrazice.
LA PNL SE ÎNTUNECĂ RAȚIUNEA. Același Valeriu Stoica mai adaugă: „Logica politică spune că o coaliție cu PSD înseamnă ca prim-ministrul să fie de la PSD, e partidul care are cei mai mulți parlamentari. Și nu este de conceput că PSD va putea să intre la guvernare în situația în care un partid mai mic vrea să aibă prim-ministrul (…) PNL își închipuie că poate să intre într-adevăr la guvernare cu un partid mai mare decât el, dar tot el să aibă primul ministru. Este un defect de logică foarte evident pentru că, psihologic, lucrurile întunecă rațiunea.
Este dorința de putere a unui partid care crede că cei mai mici decât el trebuie să stea foarte cuminți, iar cei mai mari să stea și ei foarte cuminți!”.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here