Ca la noi, la nimeni – Negocieri dure cu comasările și posibilul candidat unic la prezidențiale!

400
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „N-ar fi rău să fie bine.”Ion Creangă

Suma de 8,5 miliarde de lei este cea la care a ajuns deficitul României în luna ianuarie 2024, ceea ce face ca deficitul datoriei publice să fi crescut la aproape 55% din PIB, și să existe riscul ca în loc de 5,5%, cât s-a stabilit ținta de deficit din PIB pe 2024, să ajungă la un deficit de 6%!
Cu toate că problemele economice și stoparea creșterii deficitului financiar sunt mai importante, ei bine, Coaliția de guvernare își pierde timpul cu problema comasării unor alegeri, din cele patru tururi de scrutin electoral prevăzute pentru anul 2024.
COMASAREA UNOR ALEGERI, DOLEANȚA PRETINȘILOR LIBERALI. Propunerea comasării alegerilor e vrerea pretinșilor liberali (singurii care ar avea de câștigat în acest caz, sperând în obținerea unui procent mai mare!) – ba cele europarlamentare cu cele locale, ori cele generale/parlamentare cu turul unu, sau mai degrabă cu turul doi ale alegerilor prezidențiale și, probabil cu susținerea unui candidat unic al PSD și PNL la alegerile prezidențiale trenează de mai bine de o săptămână, iar ieri, în sfânta zi de duminică, după-amiază urma să aibă loc o ședință finală, dintre acelea cărora le zicem decisive.
ZIUA NEGOCIERILOR CU MANDATUL LUI CIOLACU PE MASĂ! E limpede că, la ora când aștern pe hârtie aceste simple note, ședința liderilor PSD și PNL încă nu s-a sfârșit și deci nu am idee cam ce s-a hotărât. Cum ar veni, Ziua negocierilor fatale a trecut și nu am știre despre deciziile care s-au luat. În cazul nefericit, în care PNL amenință cu retragerea de la guvernare, președintele Partidului Social Democrat, Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a spus, cât se poate de clar, că va merge la Palatul Cotroceni, la Preș. Klaus Werner Iohannis, și își va depune mandatul. Practic, Marcel Ciolacu negociază cu mandatul de premier pe masă! Și, evident, s-ar rupe Coaliția PSD-PNL. Între timp, președintele pretinsului PNL, Nicolae Ciucă, se pare că a făcut cel puțin un drum la Palatul Cotroceni și s-a sfătuit, ori o fi fost sfătuit, de către președintele Iohannis să nu renunțe la stabilitate, România fiind și așa o țară cu război la graniță. Cât privește alegerile comasate, cu care președintele Iohannis este de acord, cum spuneam, ar fi vorba despre comasarea alegerilor europarlamentare, din 9 iunie, cu cele locale, ori/sau și ale celor generale/parlamentare cu turul doi al alegerilor prezidențiale.
Pe surse, se mai afirmă că Partidul Social Democrat ar insista ca social-democratul Marcel Ciolacu să fie candidatul unic al Coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale, și ar ține morțiș la așa ceva. Și că le-ar oferi pretinșilor liberali funcția de Prim-ministru al României și pe cea de Primar General al Bucureștilor. Iar social-democraților să le revină funcțiile de directori ai SRI și SIE. Care-i adevărul, probabil că vom afla duminică târziu, după terminarea ședinței Coaliției de guvernare.
ION PREDOȘANU

P.S. MOARTEA SUSPECTĂ A LUI ALEKSEI NAVALNÎI! Condamnat la 19 ani de închisoare grea, a liderului opoziției de la Moscova, Aleksei Navalnîi, într-o închisoare din apropierea Cercului Polar Nordic, a provocat proteste uriașe la Moscova și, ceva mai mici, în lumea democratică occidentală. La Moscova au fost arestați peste 300 de protestatari și un preot care și-a „permis” să-i facă defunctului o slujbă de comemorare/pomenire, în momentul în care nici măcar nu se știa unde este ascuns trupul celui decedat, adică al lui Aleksei Navalnîi.
Ultimă oră: Nemulţumiţi de atacurile liderilor PNL la adresa PSD, preşedintele social democraţilor Marcel Ciolacu a decis amânarea sedinţei coaliţiei şi probabil aceasta va aloc miercuri seara. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here