Ca la noi, la nimeni – Nebunia cardului de sănătate

440

E foarte posibil ca intenţia guvernanţilor, atunci când au decis introducerea cardului de sănătate, să fi fost una demnă de luat în seamă. Se vor elimina reţetele eliberate cu ghiotura de către medicii de familie, decontate ilegal la farmacii şi, cu siguranţă, eliminarea evaziunii fiscale sau chiar îmbunătăţirea asistenţei sanitare.
Îndoielile apar abia de acum încolo. Las la o parte că în lume, se zice, doar Statele Unite ale Americii ar mai fi introdus un asemenea sistem, cu doi-trei ani în urmă. Iar România nu se poate compara, totuşi, cu americanii la puterea economică şi nicidecum la pătrunderea tehnologiei informaţiei – celebrul IT – la nivelul cabinetelor medicilor de familie.
Despre costurile introducerii cardurilor de sănătate la noi se apreciază că s-ar cifra la o sumă imensă, ceva între 5-8 milioane de euro. Care carduri urmau să ajungă la pacienţi prin Poşta Română, în baza unui contract dintre CNAS şi poştă. Numai că pacienţii se plâng că nu le-au primit. Poşta Română are şi ea problemele ei, la un moment dat a fost în insolvenţă şi-a mai redus personalul, etc. Iar dacă poştaşul nu l-a găsit pe om acasă odată, n-a mai încercat şi altădată.
S-a ajuns la soluţia ca aceste carduri nedistribuite de Poşta Română să fie înmânate pacienţilor de către medicii de familie. Care au refuzat, motivând că nu intră în obligaţia lor şi le-ar mânca din timpul afectat consultaţiilor. Şi aşa medicii de familie nu au primit cu ochi buni măsura introducerii cardurilor de sănătate din varii motive. Unul dintre el ar fi acela că medicii de familie se vedeau aşa, dintr-o dată, obligaţi să-şi cumpere computer şi cititoare de carduri. O investiţie, să recunoaştem, nu prea mică.
Nu mai vorbim că şi din partea unor credincioşţi există o reticenţă, ca să nu-i spunem direct respingere, ei văzând în card o simbolistică satanică. Faptul că, oficial, Biserica Ortodoxă Română  susţine operaţiunea de introducere a cardurilor de sănătate nu a schimbat prea mult nebunia. Există preoţi ce-i îndeamnă pe enoriaşi, ba chiar îi întăr’tă împotriva cardurilor.
Numărul cetăţenilor din România care-au primit cardurile de sănătate se ridică la 12,5 milioane şi mai sunt doar câteva zile până la 1 februarie, data când el ar trebui să intre în vigoare. Vasile Ciuchea, directorul Casei naţionale de Asigurări de Sănătate, susţine că nu s-au prevăzut bani în bugetul ministerului Sănătăţii pentru o amplă acţiune de comunicare despre utilitatea cardurilor de sănătate. Chit că, în cazul CNAS, ne aflăm în faţa unuia dintre cei mai mari ordonatori de credite.
Iar la noi, la români, şi în cazul comunicărilor de interes public, totul pare dubios. Fiind privit ca afacere. Iar astfel cică, se scapă de ochiul vigilent, şi acolo unde nu trebuie, al DNA. Culmea este că România încă nu are reglementată situaţia de gratuitate a comunicării de interes public.
Ce-o ieşi cu introducerea altfel nevinovatelor carduri de sănătate numai Dumnezeu ştie !
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here