Ca la noi, la nimeni – Moțiunea, lung prilej de vorbe!

292
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Vorba lungă, sărăcia omului.” – Proverb românesc

În țărișoara noastră, toate-s vechi și nouă toate. Iar titlul cu Moțiunea de cenzură este inspirat de primele patru versuri ale poemului „În jurul unui divorț”, de George Topârceanu. Acestea sunt: „//Mișu Șt. Popescu vrea să divorțeze/ Lung prilej de vorbe și de ipoteze!/ Unii spun că Mișu e de vină,/ Că la ei în casă n-a fost zi senină.//” Plin de umor, George Topârceanu a scris acest lung poem minunat, ce se termină cu o dezmințire a divorțului.
Încă nu știm ce va fi cu moțiunea de cenzură, deși nu-i sigur că aceasta va exista. Liderul Noului PNL, Orban Ludovic, pretinde că aceasta ar fi ticluită, deși nimeni nu zice că a văzut-o. Iar o moțiune serioasă ar fi cazul să fie însoțită de un program de guvernare, să se cunoască primul ministru și desigur componența Guvernului.
Deocamdată, moțiunea n-a trecut încă de vorbe. Unele de ocară la adresa actualei guvernări și altele menite să dea încredere. Nu se știe ce fel de încredere și în ce, din moment ce atât în Noul PNL, cât și în USR sunt fricțiuni. Bașca faptul că de unitatea opoziției încă nici nu poate fi vorba. Nu mai departe de ieri, marți, 17 septembrie, câțiva reprezentanți ai unor partide din opoziție s-au întâlnit, așa, ca să stea de vorbă. Că tot nu aveau ce face.
Deputatul USR Stelian Ion și senatorul USR Adrian Wiener au purtat discuții cu deputatul PMP Petru Movilă, senatorul UDMR Cseke Attila și cu liderul deputaților minorităților naționale altele decât cea maghiară, Varujan Pambuccian, despre urgentarea depunerii moțiunii de cenzură.
Stelian Ion a declarat că discuțiile au fost favorabile, însă grupul minorităților naționale nu are încă un punct de vedere. El și-a exprimat dezamăgirea pentru absența la discuții a PNL și a ALDE.
Așa se face că moțiunea, cum mai spuneam, încă n-a trecut de vorbe și de ipoteze. Totodată, Președintele Consiliului Național al ALDE, Norica Nicolai, a declarat că ALDE nu poate semna, în contextul de față, în care moțiunea de cenzură nu poate fi vizualizată, ca și finalitatea ei și a avea siguranța unui program de guvernare, a unui premier, un program politic, lucruri pe care Ludovic Orban și PNL nu le pot garanta.
*
Pe de altă parte, primul ministru al României, Viorica Dăncilă, începe o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii. Domnia sa le va prezenta oficialilor americani oportunitățile de afaceri în România.
„Consolidăm relațiile cu statele membre ale Uniunii Europene, dar, în același timp, aprofundăm parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii. Duminică, voi începe o vizită de lucru în SUA, alături de mai mulți membri ai cabinetului, în cadrul căreia voi avea întâlniri cu oficiali americani. Vizita de lucru va avea și o componentă economică puternică și va fi un bun prilej să prezentăm investitorilor americani oportunitățile de afaceri în România”, a spus Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern de marți.
Primul ministru al României, Viorica Dăncilă, ministrul de Externe – Ramona Mănescu și ministrul de Finanțe – Eugen Teodorovici vor participa la evenimentul din 27 septembrie de la New York, a anunțat, la solicitarea MEDIAFAX directorul Executiv al Camerei de Comerț Româno-Americane din Statele Unite ale Americii, Elias Wexler.
ION PREDOȘANU
P.S. Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunțat că renunță la controversata măsură a pedepsirii cu privarea de libertate a celor care nu-și plătesc datoriile către stat. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here