Ca la noi, la nimeni – Modele şi antimodele prezidenţiale

322

Chit că sunt mulţi aceia ce nu recunosc faptul că primul preşedinte al României s-a numit şi se numeşte Nicolae Ceauşescu, pare evident că Traian Băsescu a avut şi are în predecesorul său pe linie de partid şi de stat un ilustru model. Model pe care l-a perfecţionat, prin întărirea şi înmulţirea serviciilor de informaţii, a rolului procurorilor şi a Justiţiei pe sprânceană.
Vorbele înţelepte ale filosofului Greciei antice – Seneca sunt valabile privind relaţiile dintre Traian Băsescu, ajuns la putere în 2004 pe spinarea defunctei Alianţe DA. O dreptate şi un adevăr pe care nu le-a oferit alegătorilor nici astăzi. Încât, mult mai aproape de comportamentul său este o spusă a lui Jorge Luis Pinto – un fel de Constantin Teaşcă, severul antrenor român din secolul trecut, cu care seamănă uluitor de mult -, actualul antrenor al naţionalei de fotbal a statului Costa Rica: „Prefer să fiu un dictator decât un imbecil.” Severul antrenor Pinto – cea mai mare surpriză a Campionatului Mondial din Brazilia 2014 – în aforismul său pare a-l descrie mai bine pe Regretatul Împuşcat Nicolae Ceauşescu. Cu Traian Băsescu treaba e mai încurcată, fiind acuzat de chestii penale şi acţiuni de tip mafiot.
Ca de obicei, şi în cazul lui Traian Băsescu – nevinovatul vinovat – părerile sunt împărţite. Cert este că încă din campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2004, deci de pe vremea plânsetului său cu „Dragă, Stolo!”, aburcat pe Tronul Palatului Cotroceni a rupt-o cu liberalii. PDL-ul a dus-o bine de tot la sânul Tătucului, de prin decembrie 2004 până în anul 2011, odată cu picajul Guvernului PreşBăsescu-Boc. O prietenie lungă, sfârşită cu năbădăi. Despărţire pe faţă şi dragoste pe dos.
Deşi la votul Parlamentului pentru solicitarea demisiei preşedintelui Traian Băsescu, PDL s-a retras din sala plenului Parlamentului, acum se încearcă fuziunea-comasarea cu PNL spre a se albi infractorii din PDL. Prilej cu care s-ar şterge de pe răbojul istoriei şi cei aproape zece ani negri de guvernare şi fraudare pedelistă a României. Un alt preşedinte, ce-i drept tot un fost, Nicolas Sarcozy, mai năbădăios, dar tot fustangiu e la ananghie. Ieri, Nicolas Sarcozy a fost arestat preventiv pentru a fi audiat într-un posibil dosar, privind un presupus caz de trafic de influenţă, solicitând ilegal – graţie funcţiei sale de la Palatul Elysee – informaţii la un înalt magistrat chiar despre El însuşi. Aşa cum ar putea deveni şi Traian Băsescu după ce nu va mai fi la Palatul Cotroceni.
ION PREDOŞANU
P.S. Veşti proaste despre Transalpina. Cea mai frumoasă şi cea mai înaltă şosea din România nu va fi gata în acest an. Firma ce concesionase construcţia fostei şosele numită Calea Regelui a întrerupt lucrările. Imediat după ce patronul firmei fusese arestat (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here