Motto: „Politica este aproape la fel de interesantă ca și războiul, dar nu mai puțin periculoasă. În război ne pot omorî o dată, în politică de mai multe ori.”
Winston Churchill
Președintele României, Klaus Werner Iohannis, se află în Slovenia la un summit despre soarta Balcanilor de Vest, unde sunt state ce doresc să adere la Uniunea Europeană. Din acest punct de vedere, sigur că președintele Iohannis joacă un rol important ca mesager al comunității europene și nu ar fi putut lipsi de la această manifestare crucială pentru statele din Balcanii de Vest și, poate chiar, al viitorului Uniunii Europene.
NUANȚĂRILE LUI IOHANNIS. După declarația dată în ziua căderii Guvernului Cîțu, în urma Moțiunii de cenzură introdusă de Partidul Social Democrat, dar susținută de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și USR, cei mai mulți îl acuzau pe președinte că actualele crize, epidemiologică, economică și guvernamentală ar fi impus luarea unor măsuri urgente, iar chemarea partidelor parlamentare la consultări nu ar fi trebuit amânată pentru săptămâna viitoare.
Totuși, miercuri pe la prânz, președintele Iohannis a găsit de cuviință să lămurească lucrurile. O decizie pripită, la cald, nu ar fi avut șanse de izbândă și s-a preferat ca partidele parlamentare să-și revină, să fie cu picioarele pe pământ, să se mai gândească, pentru că ne așteaptă o iarnă grea, din care românii ies mai ușor doar dacă țara este guvernată. Adică, să aibă un guvern stabil și care să poată lua măsurile ce se impun pentru plafonarea prețurilor/tarifelor la energia electrică și la gazele naturale. În acest sens, însuși Parlamentul European a luat în discuție, chiar ieri, posibilitatea ca la nivelul Comisiei Europene să se ia decizii necesare întru ajutorarea cetățenilor Europei.
Președintele Iohannis cere maturitate și nu țâfnă din partea partidelor parlamentare. S-a referit, în mod special, la USR, care ar fi cazul să treacă peste orgolii mărunte, de partid, și să revină în cadrul Coaliției de guvernare. Adică, să se răzgândească. Pe de altă parte, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), ca și Partidul Social Democrat ar prefera susținerea unui guvern format din specialiști și care să administreze țara până cel târziu în luna martie a anului 2022, când speră ei să aibă loc alegeri anticipate.
PSD ARE PROIECTE PENTRU UN GUVERN DE SPECIALIȘTI. Curios, chiar dacă actuala criză politică durează de mai bine de o lună de zile, atât președintele Klaus Werner Iohannis, cât și Partidul Național Liberal ar prefera ca tot Florin Cîțu să fie propunerea pentru a conduce viitorul Guvern al României.
Doar președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a venit cu un program de guvernare – compus din 10 (zece) propuneri concrete -, de care să țină seama viitorul guvern de specialiști propuși de toate partidele parlamentare.
ANTICIPATELE, LA MÎNA LUI IOHANNIS! Normal, atât AUR, cât și PSD își doresc alegeri parlamentare anticipate, susținând că actuala componență a Parlamentului României nu mai reprezintă dorința electoratului. Cu siguranță, pentru asta ar trebui să pice două propuneri de prim-miniștri și președintele Iohannis să accepte dizolvarea Parlamentului. Ceea ce cred că nu se va întâmpla. Cum s-ar spune, cheia este tot în mâinile și în strategia președintelui Iohannis. Care, din Slovenia, ne-a mărturisit că este posibil să fie două runde de consultări cu partidele politice, la Palatul Cotroceni.
ION PREDOȘANU
P.S. TOT CÎȚU?! ORI DAN VÎLCEANU. Partidul Național Liberal îl susține ca viitor candidat la funcția de prim-ministru tot pe Florin Cîțu, președintele liberalilor. Dar n-ar fi exclusă nici varianta cu Dan Vîlceanu, pe post de iepure, și apoi să fie nominalizat tot Florin Cîțu. Încurcate mai sunt căile crizelor pe care le traversează România! (Ion Predoșanu)