Ca la noi, la nimeni! – Mica Unire, marea dezbinare!

505

Şi a fost o zi liberă, dintre prea multele libere ale românilor. Normal, ziua de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române este bine să fie la calendar ca zi înscrisă cu litere de aur în istoria plămădirii viitorului stat naţional România. Aşa cum 1 Decembrie este Ziua Naţională, când, în anul astral 1918, s-a înfăptuit Marea Unire de la care s-au scurs în crugul vremii aproape 100 de ani. Un motiv de mândrie patriotică, dar şi de ambiţie spre a lăsa şi noi moştenire urmaşilor noştri măcar ceva memorabil.
SĂ ÎNVĂŢĂM DE LA GEORGE WEAH! Pe 26 decembrie 2017, George Weah şi-a îndeplinit marele vis. La 51 de ani, fostul mare atacant liberian al lui AC Milan, întâiul jucător din afara Europei şi unicul african care a cucerit Balonul de Aur(1995) a fost ales ca preşedinte al ţării sala – Liberia. Urmându-i lui Ellen Johnson Sirleaf prima femeie-şef de stat din Africa. Ei bine, fostul mare fotbalist, investit preşedinte al Liberiei la stadion, a avut un discurs de mare politician: “Uniţi, vom învinge, vom reuşi ca naţiune! Dezbinaţi, vom eşua”. Un patriot ale cărui gânduri sunt de luat ca lecţie şi pentru fostul profesor de fizică şi meditator fruntaş! BUCURIE MARE. UDMR N-A CERUT LA GUVERNARE! Marţi, întâlnirea dintre primul ministru desemnat Viorica Dăncilă, Liviu Dragnea – liderul PSD şi Kelemen Hunor – preşedintele UDMR nu s-a încheiat cu vreun angajament dintr-o parte sau din alta. Fostul moderat Kelemen Hunor va da răspuns în 29 ianuarie, când va şti componenţa Guvernului şi programul de guvernare. Premierul desemnat, Viorica Dăncilă, a făcut o scurtă declaraţie: “Celor de la UDMR le-am prezentat programul de guvernare, pe urmă le-am răspuns întrebărilor, care au fost numeroase şi au fost din diverse domenii de activitate. S-a vorbit şi de probleme referitoare la politica internă…(…) Nu am auzit nici o solicitare a UDMR să vină la guvernare, deci dacă nu a fost o solicitare nu este nevoie de un răspuns. Cred că UDMR-ul a vrut să vadă care este abordarea mea, cum vom lucra în viitor, am căzut la un consens legat de modul de lucru echilibrat, bazat pe dialog, deschis, cu care eu sunt obişnuită în Parlamentul European. Nu s-a discutat nimic despre legile minorităţilor naţionale.” La rândul lui, Kelemen Hunor a spus: “Mi-a plăcut că a răspuns la toate întrebările, fără să se uite la preşedintele Dragnea. Tot ce s-a vehiculat în presă că nu ştie, că nu răspunde, nu s-a adeverit. Ştia exact domeniul, ştia să răspundă. Nu mi s-a părut că ar fi un om care tot timpul s-ar aştepta de la cineva să primească un impuls ce să spună.” El a mai spus că a precizat că a discutat cu Dragnea şi Dăncilă, alături de parlamentarii minorităţilor naţionale, despre învăţământ, infrastructură şi dezvoltare regională.
ADORMITA OPOZIŢIE ŞI LEGILE JUSTIŢIEI. Nemulţumirea preşedintelui Klaus Werner Iohannis cea mai mare este că la consultările cu partidele parlamentare opoziţia dormea şi nici un partid din firava dreaptă n-a reuşit să răspundă la întrebarea: “Dar cu ceilalţi, v-aţi consultat?”
Tot marţi, s-a înregistrat o victorie a PSD la Curtea Constituţională. Acolo unde toate sesizările PNL(PDL) la cele trei legi ale justiţiei au fost respinse. Fiind admise patru sesizări ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, condiţie în care Legea 304 a fost retrimisă pentru mici retuşuri în Parlament. Legile 303 şi 317 urmează a fi luate la puricat mai târziu. “Dosarele care vizează statutul magistraţilor şi organizarea CSN au fost amânate pentru 30 ianuarie”, a declarat Valer Dorneanu, preşedintele CCR la finalul şedinţei de plen. Nemulţumit de intrarea opoziţiei în adormire, preşedintele Iohannis ar mai vrea un Referendum pentru modificarea Constituţiei, care să prevadă imposibilitatea accederii în funcţii de demnitate publică a celor cercetaţi penal ori condamnaţi penal sau cercetaţi că au încălcat integritatea. Corect, dacă am fi avut o asemenea Constituţie, cetăţeanul Klaus Werner Iohannis, fost primar al Sibiului cercetat de ANI la acea vreme, n-ar fi putut candida la alegerile prezidenţiale din 2014!
ION PREDOŞANU
P.S. Doar Ministerul Apărării Naţionale a organizat ceremonii militare şi depuneri de coroane cu prilejul Zilei Unirii Principatelor. Politicienii au cam chiulit!(Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.