Ca la noi, la nimeni – Mari proteste antiguvernamentale!

612
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Eterna gâlceavă a guvernării, proteste interminabile, cabaretul parlamentar și circul mediatic. Iată icoana democrației noastre!” –
Valeriu Butulescu, Din Vorbe în vânt(2018)

La ora când scriu aceste simple note, din provincie a plecat spre București o caravană de nemulțumiți pentru un miting de protest în Piața Victoriei împotriva măsurilor de austeritate ale Guvernului Iohannis-Cîțu. Acelea de a îngheța salariile bugetarilor și de a nu majora pensiile conform Legii.
Anul trecut, motivând pandemia și criza economică, Guvernul Iohannis-Orban nu a crescut pensiile cu 40% de la 1 septembrie, așa cum prevedea Legea pensiilor, votată în Parlamentul României și promulgată de președintele Klaus Werner Iohannis.
Până la urmă, cu chiu cu vai, pensiile au crescut, totuși, cu 14% de la 1 septembrie, promițându-se că de la 1 ianuarie 2021 se vor mări cu 20%, iar de la 1 iulie cu o nouă tranșă de 20%. Numai că prim-ministrul Orban Ludovic și-a dat demisia, iar actualul premier Florin Vasile Cîțu a anunțat măsuri de austeritate.
Într-o caricatură sarcastică, Puiu Găzdaru imagina un dialog între câțiva pensionari cu mască ce ziceau: „CEREM GUVERNULUI SĂ NE DEA…”, iar alți trei jandarmi cu căști metalice și viziere le răspundeau: „VĂ DĂM NOI!”
Cât despre promisiunile Guvernului Iohannis-Cîțu, acesta a uitat total de cele două creșteri cu câte 20% anunțate mai an de numitul Orban Ludovic. Cîțu și noul ministru al Muncii, sibianca Raluca Turcan – școlită cu bursă la Moscova – nu-și mai fac vorbă de cele două rate de creștere cu câte 20%.
Iar prim-ministrul Florin Cîțu pare decis să repare greșelile fostului ministru al Finanțelor Publice din Guvernul Iohannis-Orban, când el însuși a împrumutat România de nu ne vom putea scăpa de datorii nici măcar în vreo trei generații de acum încolo, pare decis să treacă la austeritate.
În declarațiile confuze ale lui Cîțu, dar și ale noului ministru al Muncii, Raluca Turcan, nu se pomenesc decât ba de o sporire a pensiilor cu 8,1% de la 1 septembrie 2021, așa cum prevede Programul de guvernare cu care au venit la investitură în Parlament sau o majorare minoră, de doar 3% – echivalentă cu rata inflației – pomenită de Raluca Turcan. Și care-ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2021. Dar ce să vezi?, nu avem Bugetul de stat nici redactat, nici dezbătut în Parlament – unde s-ar putea să i se adauge amendamente ale opoziției -, iar până la promulgare ne prinde primăvara. Adică, cel mai devreme în lunile martie-aprilie. În condițiile în care mult așteptatul proiect al Legii Bugetului de stat pe anul 2021 va fi depus în Parlament abia la începutul lui februarie!
Într-un amplu grupaj intitulat „România văzută de Eminescu”, contemporanul nostru vizionar, Jurnalul Național de vinerea trecută a prezentat articole din Timpul ale marelui gazetar patriot Mihai Eminescu. Despre școală, biserică, parlament, cultură, armată, fiscalitate, judecători, imigranți, americanism. După cum se vede, numai teme actuale.
Într-un citat, Mihai Eminescu – geniul tutelar al Poeziei, creator al limbii române și gazetarul atitudinii patriotice – ne zice: „Oamenii de stat cari nu pot justifica nici săvârșirea școalei primare, advocații fără știrea lui Dumnezeu, pictori orbi și sculptori fără mîini, generali cari nu știu citi o hartă, subprefecți ieșiți din pușcărie, legiuitori recrutați dintre stîlpii de cafenele, iată banda ocultă care guvernează azi România.”
Vedeți, stimați cititori, câtă dreptate avea și are Mihai Eminescu? Atunci, ca și în zilele noastre!
ION PREDOȘANU

P.S. Truditorul condeiului – scriitorul Constantin Dârvăreanu – mi-a trimis cele mai recente patru numere din publicația lunară NOVĂCEANUL. Bașca, o nouă carte de suflet a Domniei Sale intitulată „FLOAREA din grădina sufletului său”. Îi mulțumesc! Am ce citi și despre ce comenta. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here