Ca la noi, la nimeni – Marele absent

276

Ca o simplă lămurire, expresia din Motto este un proverb inspirat de o frază mai lungă prezentă în Scripturi sau mai precis în toate cele trei evanghelii. În fraza întreagă se spune: „Cei din urmă vor fi cei dintâi şi cei dintâi vor fi cei din urmă”.
N-am urmărit emisiunea Antenei 3 în care sociologul Marius Pieleanu a prezentat cel mai recent sondaj al încrederii cetăţenilor în personalităţile despre care şi s-a cerut opinia. La întrebarea „Dumneavoastră personal aţi auzit de următorii? Dacă da, ce părere aveţi despre fiecare?” Marele absent dintr-un sondaj Avangarde este, surprinzător, Liviu Dragnea, preşedintele PSD.
„Nu intră în primii ai clasamentului, dar, sigur, la domnul Dragnea este o situaţie specială, pentru că, din păcate, pentru domnia sa, toată nemulţumirea la adresa PSD-ului s-a descărcat pe încrederea în dânsul. Nu sunt îngrijorat foarte tare, pentru că Liviu Dragnea a mai avut un moment când a căzut semnificativ în sondaje, în momentul condamnării, apoi şi-a revenit foarte repede printr-un exerciţiu de comunicare extrem de eficient. Cred că şi acum, dacă revine la ceea ce ştim cu toţii, nu cred că vor fi probleme de rebrenduire”, a declarat sociologul Marius Pieleanu, Directorul Avangarde.
Şi ca să nu vă punem prea mult răbdarea la încercare, la întrebarea amintită mai sus, o „Părere bună” au avut subiecţii intervievaţi în ordine despre: 1. Gabriela Firea – 59%; 2. Sorin Grindeanu – 48%; 3. Klaus Iohannis – 47%; 4. Călin Popescu Tăriceanu – 44%; 5. Victor Ponta – 39%; 6. Dacian Cioloş – 35%. Ne oprim aici, deşi lista este mai lungă şi procentele de încredere, evident, mai mici.
*
Un analist consacrat şi jurist de meserie, Alexandru Cumpănaşu, preşedintele CNMR, care cu câteva zile în urmă se mândrea că vrei trei guverne l-au vrut ministru al Justiţiei, fără să dea amănunte, face oarecari predicţii. Le luăm cu titlu de opinii, întrucât sunt interesante.
„Părerea mea este că la alegerile prezidenţiale din 2019 partidele politice nu vor conta. Este o tendinţă pe care, eu unul, nu cred că avem cum să o evităm”, zice Alexandru Cumpănaşu. S-o fi inspirat de la situaţia alegerilor prezidenţiale din Franţa? Cine poate şti.
Acesta este de părere că fostul premier Dacian Cioloş nu este o variantă pentru funcţia de preşedinte al României. „Dacian Cioloş nu are, din punctul meu de vedere, nici carismă, nici legătura cu cetăţeanul român şi cu nevoile lui, nici cât a fost prim-ministru nu a înţeles ce are nevoie şi nu a interacţionat cu el, că fugea de societatea civilă.” Opinii la care subscrie şi subsemnatul.
Totuşi, Alexandru Cumpănaşu se aşteaptă la surprize pentru alegerile prezidenţiale din 2019. „Emmanuel Macron, Donald Trump şi alţii au fost cotaţi cu şanse foarte mici când au apărut. Nu aveau structuri politice mari în spate, nu aveau nimic. Eu chiar cred că până în 2019 vor apărea personalităţi care nu au nicio legătură astăzi cu spaţiul public”.
Mai concluziona analistul Alexandru Cumpănaşu, în exclusivitate pentru DCNews.
Oare va avea România această şansă? Eu mi-aş dori din tot sufletul.
ION PREDOŞANU

P.S. Celor sceptici le reamintim o singură dată comunicată de Institutul Naţional de Statistică – INS – citat de Agerpres. Economia României a crescut cu 5,7% în primul trimestru din acest an. Un motiv de bucurie pentru mine, ca român, dar şi pentru bunul meu amic Gheorghe Nicolcioiu, care mi-a readus aminte acest fapt extrem de încurajator. (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here