Ca la noi, la nimeni – Mai nimic nou din Israel!

393
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Iuțeala e bună numai la prins pureci (graba… uneori strică treaba).”
Proverb israelian

Cabinetul de război din Israel s-a reunit, luni, din nou. Asta după ce duminică seară, deși ședința Cabinetului de război a țin destul de mult, încă nu s-a luat o decizie în ceea ce privește un posibil răspuns militar – nici când și nici cum va avea acesta loc sau dacă va avea loc – după groaznicul atac al Iranului cu rachete balistice și de croazieră, dar și cu drone, de sâmbătă a fost un fiasco total pentru Iran. Și asta întrucât Israelul a fost ajutat de o coaliție în doborârea rachetelor și dronelor iraniene, coaliție din care-au făcut parte Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Franța; la care s-au alăturat, în mod surprinzător, Iordania și Arabia Saudită!
ALTĂ ȘEDINȚĂ A CABINETULUI DE RĂZBOI AL ISRAELULUI. Cum spuneam, Cabinetul de război al Israelului a avut loc luni, după orele prânzului, potrivit unor surse guvernamentale. Convocarea fost făcută de către premierul Benjamin Netanyahu.
Cabinetul de război, inclusiv Netanyahu, ministrul Apărării Yoav Gallant, fostul ministru al Apărării Benny Gantz și câțiva observatori s-au întâlnit și duminică seara, a mai dezvăluit sursa.
Mai mulți membri ai Cabinetului de război israelian doresc un răspuns ferm la atacul de sâmbătă al Iranului asupra Israelului. Totuși, se pare că părerile sunt împărțite în ceea ce privește felul și momentul atacului.
Liderii mondiali au făcut apel către premierul Benjamin Netanyahu să nu atace Iranul, spre a nu escalada războiul.
Discuțiile din Israel sunt urmărite cu atenție de diplomați din toată lumea. Țările din regiune și din alte părți, inclusiv aliații tradiționali ai Israelului au cerut reținere pentru a evita intensificarea conflictului, susține Mediafax.
BURSELE ASIATICE, ÎN CĂDERE. Pur și simplu, bursele s-au prăbușit în Asia, după ce Iranul a atacat Israelul. Acțiunile au continuat să se prăbușească și luni în Asia, după ce Iranul a intensificat tensiunile din Orientul Mijlociu, lansând o serie de rachete și drone asupra Israelului în weekend. Sunt alimentate temerile legate de un conflict mai amplu în această regiune.
CUM VEDE TEHERANUL CONFLICTUL? În timp ce Israelul a calificat atacul despre care Teheranul a declarat că a fost un răspuns la un atac israelian asupra ambasadei sale din Siria – drept o escaladare a ostilităților -, analiștii au declarat că există speranțe în rândul traderilor că această criză ar putea fi stăpânită, notează AFP.
Această fărâmă de optimism a contribuit la scăderea prețurilor petrolului.
Bombardamentul de sâmbătă, cu peste 300 de rachete balistice și de croazieră și drone de atac – care au fost în mare parte respinse de apărarea aeriană a coalițșiei de state partenere ale Israelului – a agravat îngrijorările privind perspectivele ratelor dobânzilor din SUA, în urma unor date privind inflația și ocuparea forței de muncă, îngrijorări ce au fost mai mult decât previzibile.
PRECIZĂRI ALE IRANULUI. Iranul a declarat Organizației Națiunilor Unite (ONU) că atacul din Damasc, din 1 aprilie, în urma căruia au fost uciși șapte membri ai Gărzilor Revoluționare, inclusiv doi generali importanți, a stat la originea atacului lor murdar și barbar.
Iranul a avertizat că „în cazul în care regimul israelian va face o altă greșeală, răspunsul său va fi considerabil mai sever”. La ora când redactez aceste simple note nu conosc nimic nou despre ședința Cabinetului de război din Israel și, desigur, nici dacă s-a luat vreo decizie.
RETRAGEREA CANDIDATULUI CÂRSTOIU?! Zvonul acesta circulă mai demult, dar luni a avut loc o ședință a Coaliției PSD-PNL, adică a Alianței PSD-PNL, fără a ști ce s-a decis. Oricum, candidatul pentru funcția de primar general al Bucureștilor, Cătălin Cârstoiu, a declarat că nici măcar nu s-a gândit la așa ceva!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here