Ca la noi, la nimeni – Lumini și umbre după Mica Unire!

636
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Suntem la fel de puternici pe cât suntem de uniți, la fel de slabi pe cât suntem de divizați.” – Ralph Waldo Emerson

Nu știu prea multe despre cum a fost omagiată/aniversată sărbătorirea trecerii a nu mai puțin de 164 de ani de la Mica Unire, cea a Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.
IOHANNIS, SINGUR! Dintre personalitățile politice de prim rang, a surprins faptul că Preș. Klaus Werner Iohannis a fost SINGUR în Parcul Carol, din București, unde-a depus o coroană de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut și a ținut, totodată, un mic discurs.
Lăsând la o parte glumițele de pe internet despre Ocaua lui Cuza și Kilowatul lui Iohannis, o apreciere a președintelui României ne-a lăsat perplecși. După cum bine se știe, sub Domnitorul Alexandru Ioan Cuza s-au pus bazele învățământului în România, Divanul Ad-hoc adoptând prima Lege a educației pe meleagurile noastre.
IOHANNIS, EGALUL LUI CUZA?! Intens comentată și controversată a fost afirmația prin care președintele Iohannis s-a comparat cu ilustrul său înaintaș, unându-se pe picior de egalitate cu Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care, una peste alta, a realizat o reformă reală a învățământului românesc. Ori, să mă ierte bunul Dumnezeu, dar de la Legea învățământului semnată de Domnitorul Alexandru Ioan Cuza la neinspiratul și nefuncționalul Program România Educată este o distanță ca de la Cer la Pământ. Și am mai putea aminti reforma învățământului, de la începutul veacului al XX-lea, scrisă și înfăptuită de ministrul Spiru Haret, de care se vede bine treaba că fostul profesor de fizică Klaus Werner Iohannis nu are habar chiar deloc!
CUZA AL NOSTRU, LINCOLN AL AMERICANILOR. Niște oameni mai cu scaun la cap, precum cei de la Proiectul România 2030 au organizat, miercuri, la Bruxelles, o dezbatere cu prilejul sărbătoririi Unirii Principatelor Române. Ei și-au pus întrebarea Ce au în comun Alexandru Ioan Cuza și Abraham Lincoln?
Președintele Academiei Române, ilustrul istoric Ioan Aurel Pop a făcut, la un moment dat, o paralelă memorabilă între Cuza și Abraham Lincoln. „Ca și Lincoln, spune academicianul Pop, Cuza a reconstituit din temelii o țară și a plătit îndrăzneala sa cu moartea politică. Lincoln a plătit prețul fondării și transformării Americii moderne cu moartea sa fizică, prin asasinare. Odată cu Unirea din 1859, a crescut sentimentul unității românilor. După ce Moldova și Țara Românească au devenit una, toate teritoriile locuite de români au început să tresalte. Conștiința românilor de pretutindeni s-a încărcat cu realitatea acestui vis românesc total”, iar ceea ce până atunci nu a fost „decât o posibilitate a devenit o datorie și un ideal al tuturor”, a adus în prim-plan Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană.
La întrebarea De ce Alexandru Ioan Cuza e comparat cu Abraham Lincoln, Mircea Geoană a răspuns simplu: „A fost arhitectul primului salt istoric al României moderne”.
ION PREDOȘANU

P.S. PREȚURILE NU VOR SCĂDEA! Daniel Dăianu, expert în finanțe, a declarat, ieri, că: „Nu mă aștept ca prețurile să scadă, chiar dacă inflația va scădea” (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.